Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Normativna kontrola djela i izraza : Uvid u jedno slovensko iskustvo

Mihaela Pauman Budanović
Maja Žumer


Puni tekst: hrvatski pdf 2.295 Kb

str. 85-106

preuzimanja: 205

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada analizirati kako slovenski katalogizatori percipiraju normativnu kontrolu djela i izraza te dobiti uvid u novi način razmišljanja pri procesu katalogizacije u suvremenoj paradigmi bibliografskog univerzuma temeljenoj na IFLA-inom knjižničnom referentnom modelu.

Pristup/metodologija/dizajn. Istraživanje je provedeno od lipnja do rujna 2018. s 20 slovenskih katalogizatora iz 4 knjižnice. U prvom djelu studije, posvećenom radu s postojećom normativnom bazom podataka CONOR.SI, korišten je intervju, dok su podaci o simuliranju rada s normativom za djela i izraze bili prikupljeni kombinacijom promatranja i protokola glasnog razmišljanja.

Rezultati. Sudeći prema rezultatima, među sudionicima nije bilo značajnih razlika u postupcima pretraživanja i izrade normativnih zapisa u postojećoj normativnoj bazi podataka CONOR.SI, dok su normativne zapise za djela i izraze doživljavali vrlo različito. Međutim, rezultati simuliranja rada s normativom za djela i izraze pokazali su da većina sudionika razumije nešto drugačiji način razmišljanja u smislu normativne kontrole djela i izraza, jer su uglavnom uspješno prepoznali njihove glavne atribute i odnose. Stoga, može se zaključiti da bi katalogizatori normativne baze za djela i izraze uspješno koristili ako se primjene pravilno i s jasnim uputama.

Ograničenja. Uzorak katalogizatora nije bio dovoljno velik za statistički značajne rezultate, ali je bio dovoljan za uvid u njihovu perspektivu. Osim toga, istraživanje je utemeljeno na slovenskom okruženju pa bi rezultati vjerojatno bili drugačiji u drugim okruženjima s različitom kataložnom tradicijom.

Originalnost/vrijednost. Ovaj rad nastoji doprinijeti razumijevanju važnosti normativne kontrole u katalogizaciji zasnovanoj na IFLA-inom knjižničnom referentnom modelu. Rezultati istraživanja poslužili su za konceptualni dizajn prototipa sustava za katalogizaciju utemeljenog na referentnom modelu.

Ključne riječi

IFLA-in knjižnični referentni model, katalogizatori, katalogiziranje, normativna kontrola

Hrčak ID:

269689

URI

https://hrcak.srce.hr/269689

Datum izdavanja:

30.12.2021.

Posjeta: 534 *