Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Obrazovanje bibliotekara u Bosni i Hercegovini

Lejla Hajdarpašić
Senada Dizdar
Džejla Khattab


Puni tekst: hrvatski pdf 299 Kb

str. 165-189

preuzimanja: 340

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj rada je predstaviti historijski pregled formalnog obrazovanja bibliotekara u Bosni i Hercegovini, kao dijela njegove profesionalizacije, koji je u bosanskohercegovačkom kontekstu neophodno sagledati u okviru vrlo specifičnih historijskih i društveno-ekonomskih odnosa, te relativno kasne pojave formalnog obrazovanja bibliotekara u odnosu na svjetske prakse.

Metodologija. Metodološki pristup temi ogleda se u istraživanju literature vezane uz razvoj obrazovanja bibliotekara u Bosni i Hercegovini i sintezi dosadašnjih istraživanja.

Rezultati. Uvidom u relevantnu naučnu i stručnu literaturu uočeno je da je profesionalizacija bibliotekarstva složen proces koji se oslanja na opis poslova, zakonsku regulativu, definiranje kompetencija neophodnih za obrazovanje bibliotekara i različite oblike formalnog i neformalnog obrazovanja.

Vrijednost. Rad je prilog istraživanju formalnog obrazovanja bibliotekara u Bosni i Hercegovini u smislu profesionalizacije te djelatnosti. Analizom je utvrđeno da je potrebno dodatno istražiti austrougarski period, u vezi s kojim je evidentan niz nepoznanica o edukaciji bibliotekara i načinima na koji su sticali bibliotečka znanja.

*Rad je napisan na bosanskom jeziku.

Ključne riječi

bibliotekarstvo, Bosna i Hercegovina, obrazovanje bibliotekara

Hrčak ID:

269695

URI

https://hrcak.srce.hr/269695

Datum izdavanja:

30.12.2021.

Posjeta: 658 *