Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Knjižnični prostori, programi i usluge za srednjoškolce u gradu Čakovcu

Dina Kraljić


Puni tekst: hrvatski pdf 589 Kb

str. 301-324

preuzimanja: 163

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada prikazati stanje knjižničnih prostora, programa i usluga namijenjenih srednjoškolcima u Čakovcu te utvrditi interese i potrebe srednjoškolaca za njima.

Metodologija. U istraživanju je sudjelovalo 324 srednjoškolca koji polaze srednje škole u Čakovcu, a provedeno je od 18. svibnja do 16. lipnja 2021. godine. U istraživanju je korištena metoda anketiranja kako bi se dobili odgovori na sljedeća istraživačka pitanja: koji su interesi i načini provođenja slobodnog vremena srednjoškolaca, posjećuju li knjižnicu, u kojoj mjeri koriste i u kojoj mjeri su zadovoljni knjižničnim programima, uslugama i prostorima te je li pandemija uzrokovana bolešću COVID-19 utjecala na učestalost njihova dolaska u knjižnicu.

Rezultati. Rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji velik prostor za razvoj i poboljšanje knjižničnih usluga, programa i prostora za srednjoškolce. Ispitanicima je važno da knjižnica, osim svoje tradicionalne uloge osiguravanja i dostupnosti knjižnične građe i slobodnog pristupa informacijama, odgovara na sveukupne potrebe mladih u prepoznatljivom i nadahnjujućem fizičkom i virtualnom prostoru koji pruža mogućnost učenja i druženja.

Društveni značaj. Sudjelovanjem u anketom istraživanju srednjoškolcima je pružena mogućnost da svojim komentarima, stavovima i željama za knjižničnim prostorima, sadržajima i uslugama potencijalno utječu na njihovo poboljšanje.

Originalnost/vrijednost. Rezultati istraživanja mogu biti pomoć pri planiranju novih prostora i knjižničnih sadržaja i usluga za srednjoškolce na području grada Čakovca, a mogu se primijeniti i u drugim knjižnicama u Republici Hrvatskoj.

Ključne riječi

srednjoškolci – čitanje, srednjoškolci – interesi, knjižnične usluge za srednjoškolce, knjižnični programi za srednjoškolce, knjižnični prostori za srednjoškolce

Hrčak ID:

269702

URI

https://hrcak.srce.hr/269702

Datum izdavanja:

30.12.2021.

Posjeta: 455 *