Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/5/2/1

Promjene intrakranijskog tlaka u pacijenata s vanjskom ventrikularnom drenažom likvora tijekom sestrinskih intervencija

Nives Črnila orcid id orcid.org/0000-0002-7532-4582 ; Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 102 Kb

str. 103-112

preuzimanja: 195

citiraj


Sažetak

Uvod. Kod upravljanja poremećajima intrakranijskog tlaka, odnosno njegovim odstupanjima od normalne vrijednosti (5 do 15 mmHg), uvelike pomaže razumijevanje varijabilnosti volumena moždane krvi i cerebrospinalne tekućine.

Cilj. Istražiti utjecaj sestrinskih intervencija na povišenje intrakranijskog tlaka te mogućnost preventivnog djelovanja na moguće oscilacije izmjerenih vrijednosti tlakova modifikacijom sedacije i analgezije u svrhu izbjegavanja potencijalno negativnih učinaka na sanaciju ozljede mozga.

Metode. Istraživanjem je obuhvaćeno šestero pacijenata, prosječne dobi 59 godina, hospitaliziranih između prosinca 2018. i svibnja 2019., na kojima su s pomoću vanjskog sustava za drenažu i praćenje provođena mjerenja prije, neposredno nakon završetka i 30 minuta po završetku određene intervencije. Međusobno su uspoređivani intrakranijski tlakovi pacijenata za vrijeme inducirane kome s onima u prirodnoj komi.

Rezultati. Prilikom obavljanja jutarnje zdravstvene njege i aspiracije sekreta primijećen je porast srednje vrijednosti ICP-a neposredno nakon intervencija, ali je t-testom za zavisne uzorke utvrđeno da nije statistički značajan, dok kod masaže pacijenata uz okretanje na bok jest. Objedinjujući sve intervencije u jednu, bez podjele po kategorijama, također je došlo do statistički značajnog porasta intrakranijskog tlaka neposredno po završetku. Nakon 30 minuta, vrijednosti tlakova kod svih intervencija približavaju se početnoj vrijednosti i ostaju unutar odstupanja od 1 mmHg.

Zaključak. Većina sestrinskih intervencija povezana je s blagim porastom ICP-a koji nije statistički značajan. Veće oscilacije uočene su u pacijenata u induciranoj komi nego kod onih u prirodnoj, što bi se vjerojatno moglo izbjeći još striktnijom titracijom analgosedacije neposredno prije i tijekom sestrinskih intervencija.

Ključne riječi

intrakranijski tlak; sestrinska skrb; analgezija; sedacija; neurotrauma; koma; drenaža

Hrčak ID:

271296

URI

https://hrcak.srce.hr/271296

Datum izdavanja:

24.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 694 *