Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24141/2/5/2/2

Znanje medicinskih sestara o zbrinjavanju rana – hrvatska perspektiva

Anamarija Šepl Plentaj ; Daruvarske toplice, Daruvar, Hrvatska
Mirna Žulec orcid id orcid.org/0000-0002-3945-6182 ; Veleučilište u Bjelovaru, Bjelovar, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 202 Kb

str. 113-128

preuzimanja: 445

citiraj


Sažetak

Uvod. Znanje medicinskih sestara pridonosi boljim ishodima liječenja.

Cilj. Cilj ovog istraživanja bio je steći uvid u znanje i stavove medicinskih sestara o zbrinjavanju rana s obzirom na duljinu staža, razinu edukacije te mjesto rada.

Metode i ispitanici. Istraživanje je provedeno s pomoću posebno kreiranog anonimnog upitnika. Ispitanici su 193 medicinske sestre i medicinska tehničara različitog stupnja obrazovanja iz tri županije u središnjoj Hrvatskoj. Istraživanje je provedeno tijekom raznih predavanja u sklopu planova trajne edukacije Hrvatske komore medicinskih sestara.

Rezultati. Većina ispitanika imala je više od pet godina radnog staža, zaposleni su u bolnici te imaju srednjoškolsko obrazovanje. Statistički značajne razlike uočene su na području zbrinjavanja venskog ulkusa, gdje su bolje znanje pokazale sestre sa srednjom stručnom spremom i manje godina staža. Medicinske sestre zaposlene u bolnici smatraju da imaju nedostatno znanje o liječenju rana te da su im liječnici dostupniji za konzultacije.

Zaključak. Ovo istraživanje dalo je miješane rezultate s područja znanja i stavova medicinskih sestara o zbrinjavanju kroničnih rana, što ukazuje na potrebu za provođenjem budućih detaljnijih studija.

Ključne riječi

palijativna medicina; palijativna skrb; palijativni bolesnik

Hrčak ID:

271297

URI

https://hrcak.srce.hr/271297

Datum izdavanja:

24.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 967 *