Skip to the main content

Original scientific paper

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1138

istraživanje učinka prirodnih inhibitora na razgradivost sezama primjenom in vitro metode u tri koraka

Maghsoud Besharati ; Department of Animal Science, Ahar Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Tabriz, 51666, Tabriz, Iran
Valiollah Palangi ; Department of Animal Science, Agricultural Faculty, Ataturk University, Erzurum, Turkey
Akbar Taghizadeh ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, University of Tabriz, Tabriz, Iran
Adem Kaya ; Department of Animal Science, Agricultural Faculty, Ataturk University, Erzurum, Turkey
Soheila Abachi ; Institute of Nutrition and Functional Foods (INAF), Université Laval, Quebec City, Quebec, Canada


Full text: english pdf 2.032 Kb

page 513-521

downloads: 169

cite


Abstract

Cilj ovog rada bio je istražiti pozitivni učinak dodatka monenzina, tanina i esencijalnog ulja cimeta na razgradivost sezama in vitro metodom u tri koraka. Pronađen je znakovit učinak pokusnih dodataka na razgradivost sezama u buragu, a zatim i u cijelom gastrointestinalnom traktu (P < 0,05). In vitro buražna i intestinalna probavljivost sirovih bjelančevina sezama s pokusnim dodacima bila je od 76 do 84 %, odnosno 49 do 60 %. Intestinalna razgradivost sirove bjelančevine povećala se s dodatkom esencijalnog ulja cimeta (oko 10 %). Dodatak monenzina, tanina i esencijalnog ulja cimeta znakovito je povećao razgradivost neutralnih vlakana deterdženta (NDF) i kiselih vlakana deterdženta (ADF) u buragu, crijevima i cijelom gastrointestinalnom traktu. Rezultati su pokazali da esencijalno ulje cimeta (125 mg/L) povećava razgradivost suhe tvari (DM), organske tvari (OM), sirovog proteina (CP), ADF-a i NDF-a u buragu, a zatim i u cijelom probavnom sustavu u usporedbi s drugim pokusnim postupcima (P < 0,05). Rezultati su pokazali da dodatak tanina (100 mg/L) smanjuje razgradnju sirovog proteina u buragu, a povećava njegovu razgradnju u dijelu probavnog trakta nakon buraga (P < 0,05).

Keywords

monenzin; tanin; esencijalno ulje cimeta; sezamovo brašno; razgradnja u tri koraka

Hrčak ID:

271610

URI

https://hrcak.srce.hr/271610

Publication date:

12.12.2021.

Article data in other languages: english

Visits: 588 *