Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.24099/vet.arhiv.1036

Učinak eksrakta kore brucijskog bora (Pinus brutia) na čiste i mješovite kulture buražnih bakterija i arheja te na fermentacijske značajke buraga in vitro

Ahu Demirtas orcid id orcid.org/0000-0003-2942-6243 ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Burdur Mehmet Akif Ersoy University, Burdur, Turkey
Saad A. A. Musa ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Yasemin Salgirli-Demirbas ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Hakan Ozturk ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Mert Pekcan ; Department of Biochemistry, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Nese N. Toprak ; Department of Animal Science, Faculty of Agriculture, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Etkin Safak orcid id orcid.org/0000-0003-3869-3749 ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Melis Unler ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Begum Saral ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey
Mehmet B. Emre ; Department of Physiology, Faculty of Veterinary Medicine, Ankara University, Diskapi, Ankara, Turkey


Puni tekst: engleski pdf 1.551 Kb

str. 523-535

preuzimanja: 139

citiraj


Sažetak

Cilj ovog rada bio je istražiti učinak ekstrakta kore brucijskog bora (Pinus brutia), koji je bogat polifenolnim sastojcima tanina, na čiste i mješovite kulture buražnih bakterija i arheja kao i na in vitro fermentacijske značajke buraga. Proveden je test antimikrobne osjetljivosti s čistim kulturama u anaerobnim uvjetima. Ekstrakt kore brucijskog bora pokazao je potencijalnu inhibitornu aktivnost (P < 0,05) protiv čistih kultura bakterija Ruminococcus flavefaciens, Eubacterium ruminantium i Methanobacterium formicicum, a stimulacijski učinak na rast (P < 0,05) opažen je za bakterije Ruminoccocus albus, Butyrivibrio fibrisolvens i Streptococcus bovis. Ekstrakt kore brucijskog bora imao je potencijalan inhibitorni učinak (P < 0,05) na R. albus samo u najvećoj dozi (1200 μg/mL). Također je imao stimulacijski učinak (P < 0,05) na čiste kulture Fibrobacter succinogenes, a nije utjecao na Megasphaera elsdenii osim u najvećoj dozi. Učinak dviju doza (75 i 375 mg/L) ekstrakta kore brucijskog bora na in vitro mješovite culture i pokazatelje fermentacije u buragu određen je simulacijskom tehnikom (Rusitec). Dodatak ekstrakta kore brucijskog bora doveo je do kvadratnog smanjenja (P < 0,05) broja stanica R. flavefaciens. Nije bilo promjena u proizvodnji ukupnih i pojedinačnih kratkolančanih masnih kiselina (SCFA), omjeru acetata i propionata (C2/C3), ukupnom broju protozoa, buražnom pH i probavljivosti suhe tvari (DMD). Suplementacija objema dozama ekstrakta kore brucijskog bora smanjila je (P < 0,05) koncentracije amonijaka-N. Koncentracija amonijaka-N bila je najniža u skupini s najvećom dozom suplementa (P < 0,05). Zaključujemo da je inhibitorni učinak ekstrakta kore brucijskog bora na neke vrste u čistim kulturama bio jednak onomu u mješovitim buražnim kulturama, a nije bilo stimulacijskog efekta. Manjak inhibitornih učinaka na protozoe i na mnoge Gram-pozitivne buražne bakterije u mješovitim kulturama upućuje na to da njihov mehanizam djelovanja nije jednak onomu kod antibiotika. Premda ekstrakt kore brucijskog bora nije promijenio buražni SCFA, mogao bi poboljšati iskorištavanje proteina u buragu a da pritom ne suprimira mikrobnu fermentaciju.

Ključne riječi

kora brucijskog bora; buražne bakterije; anaerobni uvjeti; buražna fermentacija; rusitec; tanini

Hrčak ID:

271611

URI

https://hrcak.srce.hr/271611

Datum izdavanja:

12.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 609 *