Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.30925/zpfsr.42.3.7

MEĐUNARODNA NADLEŽNOST PREMA PROPISIMA IMOVINSKIH REŽIMA EU-a – STVARANJE KOHERENTNOSTI U IMOVINSKIM SPOROVIMA PREKOGRANIČNIH PAROVA

Jerca Kramberger Škerl ; Pravni fakultet Sveučilišta u Ljubljani, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 367 Kb

str. 717-735

preuzimanja: 367

citiraj


Sažetak

Ovim se radom provodi temeljna analiza o pravilima o nadležnosti u Uredbama o imovinskim odnosima, uzimajući pritom u obzir očekivanu korist kao i postojeći te potencijalni problemi koji bi se mogli pojaviti prilikom primjene novih pravila. Osnovno je postignuće Uredaba o imovinskim odnosima u području nadležnosti to što je predviđena veća koherentnost u pravnom uređenju pitanja prekograničnih obitelji. Napose, uniformiranje međunarodne nadležnosti glede imovine parova s onom koja se odnosi na okolnost koja vodi do izvorne potrebe odlučivanja o tim dobrima, a to jest razvod ili razilazak para ili smrt jednog od bračnih drugova ili partnera. Takvo spajanje postupaka predstavlja opće pravilo u Uredbama o imovinskim odnosima i čak je obvezatno u slučaju postojanja postupka o nasljednim stvarima.
Ponekad je potrebno riješiti pitanja koja se odnose na imovinske odnose među bračnim drugovima ili registriranim partnerima mimo isticanja postupka o razvodu ili postupka o nasljednim stvarima, pa Uredbe o imovinskim odnosima uređuju međunarodnu nadležnost sudova u takvim „nezavisnim“ predmetima. Osnovnu poveznicu čini zajedničko uobičajeno boravište bračnih drugova ili registriranih partnera u skladu s generalnim trendom u europskom međunarodnom privatnom pravu o jačanju važnosti uobičajenog boravišta umjesto državljanstva.

Ključne riječi

imovinski režimi; Uredba 2016/1103; Uredba 2016/1104; bračna imovina; imovina registriranih partnera

Hrčak ID:

271990

URI

https://hrcak.srce.hr/271990

Datum izdavanja:

26.1.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 946 *