Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Točno i netočno u pisanju i govorenju

Željka Kalabek orcid id orcid.org/0000-0002-6458-9606 ; IV. osnovna škola Bjelovar, Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 295 Kb

str. 149-156

preuzimanja: 903

citiraj


Sažetak

U svakom jeziku postoje osnovne jezične djelatnosti: slušanje, govorenje, čitanje i pisa- nje. Slušanje i govorenje urođene su djelatnosti, a čitanje i pisanje treba uvježbavati da bi se razvilo. Dijete ulazi u jezičnu komunikaciju slušanjem i oponašanjem odraslih te uključuje procese ponavljanja i razumijevanja da bi progovorilo dok u školi razvija čitanje i pisanje. Sve te djelatnosti imaju svoje posebnosti, međusobno se prožimaju i nadopunjuju.
Pretpostavlja se da dobro poznavanje materinskog jezika omogućuje brže i lakše ovladavanje drugim (stranim) jezicima i sadržajima. Međutim, istraživanja u hrvatskom obrazovnom sustavu pokazuju da učenici jako dobro ovladaju teorijom jezika i pravopisnim pravilima, ali ne ovladaju njihovom primjenom, što kod učenika često stvara negativan stav prema nastavnom predmetu. Posljedica je slabija pismenost govornika hrvatskoga jezika.
Na to utječu mnogi čimbenici: nastavno gradivo, način poučavanja, udžbenici, mediji, učitelji, odnosno okruženje u kojemu se učenik nalazi.
U ovome je članku riječ o čestim pogreškama u pisanoj i govorenoj riječi učenika (i odraslih) u odnosu na hrvatski standardni jezik . Trebaju se spomenuti dva plana na kojima se ostvaruje normiranost hrvatskog standardnog jezika i jezik u pisanom i govorenom obliku: ortografija i ortoepija.
Pisanje je ljudska aktivnost kojom se na nečemu ostavlja trag u obliku simbola (slova, grafema) iz skupa unaprijed utvrđenih znakova (pisma). Za pisanje je potrebno ispuniti sljedeće zahtjeve: poznavanje jezika na kojemu se piše, poznavanje slova, gramatike i pravopisa. Pravilnim pisanjem bavi se pravopis ili ortografija (naziv za skup pravila koji određuje način pisanja nekog jezika).
Govorenje je usmeno izražavanje na kojem jeziku, razmjenjivanje misli glasno izgovorenim riječima, vođenje razgovora s kim, izražavanje ili priopćivanje čega riječima. Pravogovor ili ortoepija obuhvaća pravila o ispravnom izgovoru u nekome jeziku.

Ključne riječi

govorenje; pisanje; ortografija; ortoepija

Hrčak ID:

272585

URI

https://hrcak.srce.hr/272585

Datum izdavanja:

1.2.2022.

Posjeta: 1.280 *