Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Florijan Wegscheider – Liturgijski advent. Liturgijsko teološko i heortološko istraživanje podrijetla i početaka razdoblja priprave za Kristovo rođenje (Studije o pastoralnoj liturgiji 46)

Peter, Ebenbauer orcid id orcid.org/0000-0002-8616-1854 ; Institut für Liturgiewissenschaft, Christliche Kunst und Hymnologie an der Kath.-Theol. Fakultät der Universität Graz, Graz, Austrija
Domagoj Volarević ; Sveučilište u Splitu Katolički bogoslovni fakultet, Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 145 Kb

str. 518-519

preuzimanja: 83

citiraj


Sažetak

Autor ovom studijom na dojmljiv način pokazuje da je potrebno nanovo preispitivati povijest liturgijskog vremena došašća, te za to postavlja temelje uzimajući u obzir njegove polazne kontekste i različite faze razvoja. Analize izvornih tekstova provode se vrlo pozorno, razborito i s potrebnom kritičkom distancom od aktualnih teorija. U svojim zaključcima autor ostaje čvrsto na tumačenju izvora i tako postavlja temelje za novo preispitivanje postanka i razvoja došašća. Osim liturgijsko­povijesnih i heortoloških spoznaja, za liturgijsku je znanost vrijedno pozornosti da se očito isticanje vremena priprave za Božić ne temelji na „lex orandi” (tradiciji i pravilu koji su izrasli iz bogoslužnog života), nego i u napetim raspravama o rečenoj temi, kao i razvoja „Lex credendi” (doktrinarno razvijeno pravilo vjere). Time se učvršćuje tvrdnja prema kojoj su teološki i vjersko­politički razvoji oko sinoda i sabora u kasnoj antici značajno pridonijeli oblikovanju liturgijskih obreda, kao i samih svetkovina i vremenā slavlja. Studija Floriana Wegscheidera zaslužuje stoga vrlo veliku pozornost u liturgijskoj znanosti, heortologiji i crkvenoj povijesti.

Ključne riječi

Došašća; Razdoblja; Priprave; Kristovo rođenje; Istraživanje; Propovijed; Tumačenje izvor

Hrčak ID:

273713

URI

https://hrcak.srce.hr/273713

Datum izdavanja:

21.12.2021.

Posjeta: 291 *