Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.53745/bs.91.5.13

Međureligijski dijalog u Hrvatskoj

Tomislav Kovač orcid id orcid.org/0000-0001-9157-2079 ; Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 403 Kb

str. 981-1004

preuzimanja: 406

citiraj


Sažetak

Namjera ovog članka je predstaviti stanje i različite čimbenike međureligijskog dijaloga u Hrvatskoj. Članak je podijeljen na četiri dijela. Autor najprije, u kratkim crtama, opisuje povijesni i geopolitički kontekst Hrvatske. Zatim iznosi podatke o nacionalnim manjinama i vjerskim zajednicama u Hrvatskoj te se osvrće na njihov pravni i društveni status. U trećem dijelu, spominju se različite instance koje su involvirane u međureligijski dijalog na državnoj, vjerskoj i akademskoj razini, tako i na razini samostalnih udruga i organizacija. Na kraju se pruža letimični pregled značajnijih inicijativa na području ekumenskog i međureligijskog dijaloga, koji su u Hrvatskoj često povezani. Autor zaključuje da međureligijski dijalog u Hrvatskoj ima puno potencijala, ali da, također, treba nastaviti razvijati ekumensku i međureligijsku svijest i suradnju kako zbog teoloških i moralnih imperativa same vjere, tako i zbog izgradnje mirnoga i skladnoga suživota u postkonfliktnom kontekstu u kojem se još uvijek nalazi Hrvatska u ovom dijelu Europe.

Ključne riječi

Hrvatska; nacionalne manjine; vjerske zajednice; međureligijski dijalog; ekumenski dijalog; institucije i udruge; suživot.

Hrčak ID:

273914

URI

https://hrcak.srce.hr/273914

Datum izdavanja:

16.3.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 909 *