Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.1.3353
Procjena nutritivnog potencijala i sadržaj specijaliziranih metabolita nekih vrsta agruma
Sandra VOĆA
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Jana ŠIC ŽLABUR
orcid.org/0000-0002-3232-585X
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Tomislav JURKOVIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Jasmina DRUŽIĆ
; Ruđer Bošković Institute, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb
Martina SKENDROVIĆ BABOJELIĆ
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marin ROJE
; Ruđer Bošković Institute, Bijenička cesta 54, 10000 Zagreb
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je valorizirati nutritivni sastav plodova određenih vrsta citrusa: slatke naranče, grejpa, klementine i kumkvata, analizirajući njihova osnovna fizikalno-kemijska svojstva, sadržaj bioaktivnih spojeva i antioksidacijski kapacitet. Prema analiziranim podacima, plodovi kumkvata imali su najviše vrijednosti ukupne suhe tvari (18,71%), ukupnih kiselina (3,08%), dok su istodobno u plodovima klementine utvrđene najviše vrijednosti topljive suhe tvari (13,41%), pH vrijednosti (3,92), vitamina C (53,69 mg/100 g FW), ukupnih fenola (162 mg GAE/100 g FW), β-karotena (1053,17 µg/100 g FW) i antioksidacijskog kapaciteta (1,70 mmol TE/L.) Temeljem analiziranih parametara nutritivnog sastava plodova različitih vrsta citrusa može se zaključiti kako su agrumi bogat izvor različitih bioaktivnih spojeva, posebice vitamina C, karotenoida i polifenola, pa ih stoga karakterizira i visok antioksidacijski kapacitet, a što je od iznimne važnosti i za zdravlje ljudi. Štoviše, uzgoj agruma važan je čimbenik u hrvatskom gospodarstvu, koji bi trebalo dodatno promovirati, dok potencijal južnog dijela Hrvatske za uzgojem ovih agruma treba maksimalno iskoristiti.
Ključne riječi
slatka naranča; grejpfrut; klementina; kumkvat; bioaktivni spojevi; antiokidacijski kapacitet
Hrčak ID:
274235
URI
Datum izdavanja:
23.3.2022.
Posjeta: 937 *