Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

REZIDBA KROŠNJE NE SMANJUJE ALTERNATIVNU RODNOST JABUKE SORTE “ELSTAR”

N. Pavičić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
T. Jemrić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
M. Skendrović ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
T. Ćosić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 164 Kb

str. 32-35

preuzimanja: 682

citiraj


Sažetak

Istraživane su četiri različite varijante reza jabuke sorte Elstar u 1999. i 2000. godini te njihov mogući utjecaj na poboljšanje produktivnosti te sorte (rez A– opterećenje od 25 generativnih pupova /stablu, B– 50 generativnih pupova /stablu, C– 75 generativnih pupova /stablu i D–100 generativnih pupova /stablu).
Godina je imala signifikantan utjecaj na sve tretmane, osim priroda. Načini rezidbe bili su signifikantni za broj plodova po gronji i za masu plodova. Interakcija godina*rez je signifikantna samo za broj plodova po gronji. Rez A dao je veću masu plodova u odnosu na rezove C i D. Efikasnost rodnosti i indeks alternacije nisu pokazali opravdane razlike izmeñu načina reza. Varijanca indeksa alternativnosti bila je najniža za rez B. Poprečna površina presjeka debla (TCSA) imala je negativan utjecaj na masu plodova kod reza C.
Korelacija izmeñu broja gronja/TCSA i broja plodova /TCSA bila je pozitivna u rezu A. Broj gronja/TCSA u pozitivnoj je korelaciji s prirodom u rezu C. Zaključeno je da rezidba nadzemnog dijela ne može dati odgovarajuću regulaciju rodnosti jabuke sorte Elstar.

Ključne riječi

Malus domestica Borkh.,, rezidba, alternacija, rodnost

Hrčak ID:

25209

URI

https://hrcak.srce.hr/25209

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.715 *