Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2022-73-3620
In vitro antimikotički učinak fenilboronske i borne kiseline na patogenu gljivu Alternaria alternata
Katarina Martinko
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division of Phytomedicine, Zagreb, Croatia
Siniša Ivanković
; Ruđer Bošković Institute, Division of Molecular Medicine, Zagreb, Croatia
Edyta Đermić
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Division of Phytomedicine, Zagreb, Croatia
Damir Đermić
; Ruđer Bošković Institute, Division of Molecular Biology, Zagreb, Croatia
Sažetak
Askomicetna gljiva Alternaria alternata uzročnik je koncentrične pjegavosti, jedne od ekonomski najvažnijih bolesti rajčice. Zbog česte primjene fungicida, ta je gljiva razvila otpornost na agrokemikalije koje se koriste u njezinu suzbijanju, s negativnim ekonomskim i ekološkim posljedicama. Novi načini suzbijanja gljivičnih patogena uključuju upotrebu ekološki prihvatljivih i manje toksičnih spojeva, među koje potencijalno spadaju boronske kiseline. Pokusom in vitro istražen je antimikotički učinak fenilboronske i borne kiseline na gljivu A. alternata. Nakon izolacije patogena iz rajčice, određena je minimalna inhibitorna koncentracija fenilboronske i borne kiseline za rast micelija primjenom tehnike poisoned food. Antimikotički učinak testiran je na širokom rasponu koncentracija fenilboronske i borne kiseline (od 0,04 % do 0,3 %), pojedinačno umiješanih u hranjivu podlogu na kojima je tijekom petodnevne inkubacije uzgajan micelarni disk kulture patogena. Fenilboronska je kiselina pri niskoj koncentraciji (0,05 %) potpuno inhibirala rast micelija. Primjena borne kiseline u različitom rasponu koncentracija nije značajno umanjila rast micelija, ali je primijećeno smanjenje sporulacije patogena, čime se potvrđuje fungistatski učinak borne kiseline. Prema našoj spoznaji, ovo je prva studija koja opisuje in vitro antimikotički učinak fenilboronske kiseline na patogen koji je važan u poljoprivredi. Štoviše, s obzirom na to da je A. alternata i patogen ljudi, studija ima i potencijalni medicinski značaj.
Ključne riječi
boronske kiseline; koncentrična pjegavost; minimalna inhibitorna koncentracija rajčica; sporulacija
Hrčak ID:
274568
URI
Datum izdavanja:
30.3.2022.
Posjeta: 1.698 *