Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31306/s.64.1.1

Svijest o zdravstvenim rizicima povezanim sa stomatološkom profesijom među studentima Sarajevskog stomatološkog fakulteta

Ajla Mustafić orcid id orcid.org/0000-0002-0895-9609 ; Stomatološka privatna praksa, Mostar, BiH
Sanja Brekalo Lazarević ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Tuzli, Tuzla, BiH
Aida Selmanagić ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Azra Jelešković ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Sarajevu, Sarajevo, BiH
Lejla Redžepagić-Vražalica ; Stomatološki fakultet Sveučilišta u Sarajevu, Sarajevo, BiH


Puni tekst: engleski pdf 143 Kb

str. 1-8

preuzimanja: 222

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti svijest studenata Stomatološkog fakulteta Sveučilišta u Sarajevu o rizicima zdravlja na radu povezanim sa stomatološkom profesijom. Istraživanje je provedeno među studentima stomatologije svih godina studija na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, korištenjem anketnog upitnika po mjeri. Upitnik je popunilo 446 učenika.
Rezultati: 92% učenika vjeruje da je stomatologija profesija koja uključuje visoku razinu rizika od izbijanja profesionalnih bolesti. Studenti vjeruju da bavljenje stomatologijom najčešće može dovesti do različitih infekcija (70 %) i oštećenja vida (64 %), te da su najčešći potencijalni uzroci profesionalnih bolesti loše pozicioniranje i nepravilno držanje tijela tijekom rada (88 %) i infekcije (78 %). Na pitanje jesu li profesionalne bolesti kod stomatologa moguće spriječiti, 89 % učenika odgovorilo je potvrdno i istaknulo zahtjev da se kao najvažnija mjera za prevenciju profesionalnih bolesti kod stomatologa koristi oprema za osobnu zaštitu - OZO (94 %).
Rezultati ankete pokazuju da su studenti stomatologije na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu postigli određenu razinu svijesti o zdravstvenim rizicima koji su povezani s njihovom budućom profesijom. Studenti su zauzeli uglavnom identično stajalište da je stomatologija profesija koja uključuje visoku razinu rizika za razvoj profesionalnih bolesti.

Ključne riječi

profesionalne bolesti, stomatologija, student

Hrčak ID:

274919

URI

https://hrcak.srce.hr/274919

Datum izdavanja:

5.4.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 760 *