Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Neka svojstva prašine smrekovine dobivene procesom brušenja

Alena Očkajová ; Fakultet prirodnih znanosti Sveučilišta “Matej Bel”, Banská Bystrica, Republika Slovačka
Annamária Beljaková ; Fakultet za znanost o drvu i tehnologiju Tehničkog sveučilišta u Zvolenu, Republika Slovačka
Jana Luptáková ; Institut za strane jezike Tehničkog sveučilišta u Zvolenu, Republika Slovačka


Puni tekst: engleski pdf 225 Kb

str. 3-10

preuzimanja: 1.015

citiraj


Sažetak

U radu su istraživana neka svojstva prašine smrekovine dobivene ručnim eksperimentalnim brušenjem u dva smjera – u smjeru vlakanaca i okomito na njih, i to u radijalnom smjeru. Cilj istraživanja bio je odrediti osnovna obilježja čestica bruševine – granulaciju, veličinu čestica i oblike individualnih čestica, nasipna svojstva (nasipnu gustoću, nasipni kut i kut klizanja s kosine), koje su važne pri njihovu odsisavanju i za njihov utjecaj na kvalitetu općega i radnog okoliša. Za obje vrste okoliša štetno je postojanje čestica manjih od 100 μm, a s obzirom na to da se one teško talože ili se uopće ne talože, smatraju se lebdećim česticama. Najštetnije čestice za ljudski organizam jesu one manje od 2,5 μm jer dospijevaju do plućnih alveola. Uspješno rješavanje problema nastajanja najfinijih čestica bruševine moguće je uz poznavanje njihovih osnovnih obilježja. Granulometrijskom analizom bruševine nastale brušenjem okomito na drvna vlakanca izmjeren je udio od 76,94 % čestica manjih od 100 μm, a brušenjem u smjeru vlakanaca samo 56,01 %. Struktura, oblik i veličina čestica istražena je uz pomoć mikroskopa.
Pri brušenju duž vlakanaca formirani su pretežno vlaknasti elementi. Pri brušenju okomito na vlakanca uglavnom su nastajale izometrične čestice u sitnijim frakcijama te čestice vlaknastog oblika u krupnijim frakcijama. Među česticama nastalim pri brušenju okomito na vlakanca izmjeren je najmanji promjer čestice od 1,68 μm, a pri
brušenju uzdužno s vlakancima promjer 1,75 μm. Nasipna gustoća smrekove bruševine pri uzdužnom brušenju iznosi 77,77 kg/m³, odnosno 116,68 kg/m³ pri brušenju okomito na vlakanca. Kut klizanja s kosine bruševine nastale brušenjem u smjeru vlakanaca iznosi 33,4°, a kut klizanja bruševine nastale brušenjem okomito na vlakanca 37,4°. Nasipni kut za bruševinu nastalu brušenjem okomito na vlakanca iznosi 48,7°, a za bruševinu nastalu brušenjem
uzdužno na vlakanca 48,3°. Dobiveni rezultati potvrdili su da smjer brušenja s obzirom na smjer vlakanaca ima značajan utjecaj na veličinu i svojstva usitnjenoga drvnog materijala.

Ključne riječi

brušenje; prašina smrekovine; granulacija; nasipna svojstva

Hrčak ID:

25385

URI

https://hrcak.srce.hr/25385

Datum izdavanja:

18.7.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.273 *