Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.55378/rv.46.1.5

Ocrtavanje organa od rizika u radioterapiji

Ivan Balentović orcid id orcid.org/0000-0001-5126-0097 ; Klinički bolnički centar Rijeka


Puni tekst: hrvatski pdf 1.078 Kb

str. 36-44

preuzimanja: 1.086

citiraj


Sažetak

Cilj radioterapije, jedne od metoda liječenja onkoloških bolesnika, je kontrola rasta tumora, ali pritom treba paziti na moguće komplikacije uzrokovane zračenjem u okolnom zdravom tkivu. Potrebno je predati propisanu apsorbiranu dozu području od interesa, dok istovremena predana doza na okolno zdravo tkivo, posebno organima osjetljivim na ionizirajuće zračenje, treba biti što manja. Prilikom izrade plana terapije zračenjem posebnu pažnju treba posvetiti organima osjetljivim na ionizirajuće zračenje (eng. organ at risk, OAR), jer ono može prouzročiti patološke promjene na zdravom tkivu sa nepovratnim oštećenjima.

Organi od rizika zorno su prikazani podjelom u 4 različite anatomske strukture (glava i vrat, prsni koš, abdomen i zdjelica). Opisana je njihova osjetljivost na primljenu apsorbiranu dozu u ovisnosti o njihovoj strukturi i podjela na serijske ili paralelne organe rizika. Budući da njihova tolerancija na apsorbiranu dozu utječe na planiranje liječenja i/ili propisanu tumorsku dozu, dana je tablica s doznim ograničenjima za pojedine organe rizika.

Za provođenje terapije zračenjem potreban je tim koji se sastoji od specijalista radioterapije i onkologije, medicinskih fizičara i radioloških tehnologa. Točno i precizno ocrtavanje ciljnih volumena i organa od rizika važan je čimbenik u ishodu liječenja radioterapijom. Nakon ocrtavanja ciljnih volumena slijedi izrada plana zračenja te određivanje položaja izocentra na pacijentu i terapija zračenjem.

Ovaj članak predstavlja multidisciplinarni model s ciljem poboljšanja osiguranja kvalitete u fazi planiranja zračenja.

Ključne riječi

radioterapija, organi od rizika, ciljni volumen, dozna ograničenja

Hrčak ID:

276178

URI

https://hrcak.srce.hr/276178

Datum izdavanja:

6.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.681 *