Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Neurofiziološki aspekti "klokanske" skrbi

Ana Križić ; Klinička bolnica Merkur
Jelena Zovak ; Klinička bolnica Merkur


Puni tekst: hrvatski pdf 195 Kb

str. 1-8

preuzimanja: 149

citiraj


Sažetak

„Klokanska“ skrb (eng. kangaroo care – KC) je praksa kontakta „kože na kožu“ između djeteta i roditelja, najčešće majke. Počeo ga je koristiti dr. Edgar Rey 1978. godine u Bogoti, Kolumbija, kao jednu komponentu alternativnog pristupa tradicionalnoj neonataloškoj jedinici intenzivne njege (eng. neonatal intensive care unit – NICU) za novorođenčad niske porođajne težine, kao odgovor na oskudne i skupe resurse kao što su inkubatori, te visoke stope neonatalnih infekcija i smrtnosti. Cjelokupni pristup nazvan je „klokanska majčina njega“ (eng. kangaroo mother care – KMC). Majke su svoju novorođenčad male porođajne težine držale uspravno uz kožu 24 sata dnevno, a promicalo se i često i isključivo dojenje. Dojenčad su otpuštana kući bez obzira na težinu čim je njihova majka shvatila kako se brinuti i hraniti svoje dijete. U ovom okruženju, KMC je smanjio smrtnost dojenčadi i poboljšao privrženost majke i djeteta. Klokanska je skrb od tada usvojena u zemljama širom svijeta (1).
Istraživanja su pokazala da dodir i kontakt majke i djeteta potiču optimalnu neuro-razvojnu regulaciju u ranoj dojenačkoj dobi. Konkretno, „klokanska“ skrb, postupak definiran kao kontakt „koža na kožu“, kontakt „prsa s prsima“ unutar dijade nakon rođenja, uključen je u promicanje neurofiziološkog razvoja. Znanstvenici tvrde da „klokanska“ skrb stimulira ventralno područje kože, olakšavajući brzi niz hormonskih promjena izazvanih vagalnim podražajem koje smanjuju fiziološke odgovore na stres i zauzvrat promiču neuroregulaciju (2).
Možda je jedna od najzanimljivijih prednosti „klokanske“ skrbi učinak na san, neurorazvoj i rast novorođenčeta budući da su znanstvenici uočili uvjerljive dokaze u ovoj domeni, kao i u fiziološkoj domeni. Kratkoročne prednosti „klokanske“ skrbi na obrasce spavanja u nedonoščadi su dobro utvrđene i uključuju povećanje mirnog sna, duže cikluse i povećanu pravilnost disanja (3).

Ključne riječi

klokanska skrb, klokanska majčina njega, dr. Edgar Rey, oksitocin

Hrčak ID:

276208

URI

https://hrcak.srce.hr/276208

Datum izdavanja:

15.4.2022.

Posjeta: 394 *