Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Vrednovanje preventivne aktivnosti „Informacijsko-komunikacijska tehnologija u rukama mladih“ za djecu osnovnih škola Policijske uprave istarske

Robert Pavleković ; MUP RH, Pula, Hrvatska
Mirjana Radetić-Paić ; Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Pula, Hrvatska.
Iva Blažević ; Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, Pula, Hrvatska.


Puni tekst: hrvatski pdf 407 Kb

str. 39-49

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Informacijsko-komunikacijska tehnologija postala je dio svakodnevnoga života djece i mladih, a korištenje takve tehnologije nameće potrebu za analizom rizika na djecu i mlade s obzirom na to da su oni u toj dobi podložni različitim utjecajima koje je relativno zahtjevno dozirati i kontrolirati. Najčešći rizici vezani su za izloženost neprimjerenim sadržajima, uznemirujućim i neprijateljskim porukama, sklapanje potencijalno opasnih „prijateljstava“ s nepoznatim osobama, pretjeranu izoliranost zbog prečestog korištenja interneta i sl. Djeca nisu svjesna moguće štetne posljedične reakcije na svoje aktivnosti na internetu; odnosno - ne znaju da svojim ponašanjem mogu činiti i kaznena djela. Rezultati dosadašnjih istraživanja pokazuju da gotovo svi učenici viših razreda osnovnih škola koriste pametni telefon čije pretjerano korištenje utječe na kvalitetu života te je izuzetno važno da se u školske programe uključe teme iz domene medijske pismenosti kako bi se djecu naučilo da prepoznaju i izbjegnu moguće opasnosti.
Cilj je ovoga istraživanja utvrditi učinkovitost provedene preventivne aktivnosti odnosno edukacije djece istarskih osnovnih škola pod nazivom „Informacijsko-komunikacijska tehnologija u rukama mladih“. Istraživanje je provedeno na uzorku od 1038 učenika i učenica istarskih osnovnih škola, a u radu se iznose rezultati i rasprava navedene preventivne aktivnosti kao aktivnosti primarne prevencije te edukacije kao preventivne tehnike. Dobiveni rezultati pokazuju da je postignuta svrha provedenih preventivnih aktivnosti - odnosno da je edukacija polučila pozitivne rezultate kod učenika i učenica istarskih osnovnih škola.

Ključne riječi

djeca i mladi; edukacija; informacijsko-komunikacijska tehnologija; policija; preventivne aktivnosti

Hrčak ID:

276220

URI

https://hrcak.srce.hr/276220

Datum izdavanja:

2.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 526 *