Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Maloljetnici na tržištu droga

Anita Jandrić Nišević orcid id orcid.org/0000-0002-9076-0403 ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Borić ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Željko Petković ; Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 438 Kb

str. 50-66

preuzimanja: 541

citiraj


Sažetak

Uloga maloljetnika na tržištu droga zasigurno je fenomen koji zaslužuje puno veću pozornost znanstvenika koji se bave istraživanjem strukture i dinamike tržišta droga, ali i problematikom suzbijanja zlouporabe droga budući da njihovo sudjelovanje na tržištu droga u znatnome dijelu doprinosi razvoju i dinamici tržišta, ali predstavlja i značajan sociopatološki problem. Vrijeme adolescencije smatra se razdobljem intenzivnijeg upuštanja u rizična ponašanja - što u konačnici može rezultirati i dugoročnim neželjenim posljedicama. Istraživanja koja se bave tržištem droga uglavnom su epidemiološkog karaktera te je malo studija koje u središte pozornosti stavljaju maloljetnike kao aktivne sudionike ovakva tržišta.
Cilj je rada dati odgovor na pitanje koja je uloga i način sudjelovanja maloljetnika na tržištu droga a sa svrhom osmišljavanja preventivnih aktivnosti. Rezultati analize znanstvene i stručne literature ukazuju na sve veću konzumaciju novih psihoaktivnih tvari među maloljetnicima te značajnu ulogu koju maloljetnici imaju na tržištu droga u okvirima preprodaje droga na virtualnim, online, tržištima. Otvara se i pitanje učinkovitosti politika suzbijanja zlouporabe droga u odnosu na djecu i mlade kao i pitanje učinkovitosti preventivnih programa i intervencija namijenjenih ovoj skupini.

Ključne riječi

maloljetnici; tržište droga; rizični čimbenici.

Hrčak ID:

276225

URI

https://hrcak.srce.hr/276225

Datum izdavanja:

2.5.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.027 *