Pregledni rad
Utjecaj natrijeva klorida na kost
Marija Šarić
Martina Piasek
Sažetak
Poznato je da različiti prehrambeni čimbenici utječu na koštanu masu. Među njima važno mjesto zauzima kuhinjska sol (NaCl) zbog djelovanja natrija na pojačano izlučivanje kalcija mokraćom. Kalciurijski učinak natrija pokazan je u brojnim istraživanjima na ljudima svih dobnih skupina, kao i na pokusnim životinjama. Pretpostavlja se da dugotrajno povišeni gubitak kalcija može izazvati gubitak koštane mase. U radu su prikazani patofiziološki temelji djelovanja natrija na metabolizam kalcija i moguće posljedice povećanog unosa kuhinjske soli na pregradnju kostiju i koštanu masu. Rezultati dosadašnjih istraživanja su proturječni i još se ne mogu donijeti konačni zaključci je li povećani unos kuhinjske soli čimbenik rizika za nastanak osteoporoze.
Ključne riječi
kalciurija; kuhinjska sol; osteoporoza; pregradnja kostiju
Hrčak ID:
189
URI
Datum izdavanja:
17.3.2005.
Posjeta: 3.938 *