Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Matko Meštrović


Puni tekst: engleski pdf 259 Kb

str. 678-704

preuzimanja: 376

citiraj


Sažetak

U Italiji se početkom svake godine, pod naslovom Rapporto Italia,
pojavljuje opsežan dokument od preko 1300 stranica, koji daje okvirne naznake bitnih društvenih kretanja u tekućoj godini. Kolektivno djelo velikog broja znanstvenika/istraživača koje okuplja EURISPES – Istituto di Studi Politici Economici e Sociali u Rimu, izvanredna je sinteza znanstvenih uvida i analiza u složenost tekućih zbivanja kako se ona mogu očitati na makro-socijalnoj razini. Pri tome polazno je saznanje da je nekadašnja pouzdanost društvene ideologije nestala i da se procesi preobrazbe moraju sagledavati u krupnijim obrascima društvenih polariteta. Ti polariteti u kojima je sabrana i artikulirana golema građa ovogodišnjeg izdanja Rapporto Italia 2003 imenovani su ovako: Poverta – Ricchezza; Legalitŕ/Illegalitŕ; Anima/Corpo; Cittadinanza/Sudditanza;
Improvisazione/Preparazione; Identitŕ/Differenze. Bogatstvo ažurnih podataka, preglednost i iscrpnost obavještenja o toliko širokom rasponu društvene pojavnosti potkrepljuje vjerodostojno znanstveno tumačenje, prezentirano spisateljski na jedinstven način.
Odlomak koji smo odabrali govori o takozvanoj Novoj ekonomiji
koja se i u nas ponekad spominje a d se pri tom ne zna, ili ne zna reći, u čemu je njena novost i koga se i kako ona tiče.

Ključne riječi

Hrčak ID:

25487

URI

https://hrcak.srce.hr/25487

Datum izdavanja:

25.8.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 889 *