Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Hitro kićenje – Marulićevi začinjavci i Dante

Tomislav Bogdan orcid id orcid.org/0000-0003-3353-6509 ; Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 277 Kb

str. 7-34

preuzimanja: 292

citiraj


Sažetak

Unatoč dugoj raspravi koja se o njima vodila u domaćoj filologiji, još uvijek nismo sigurni
u točno značenje Marulićevih začinjavaca. Taj čuveni pojam u Marulića se pojavljuje
samo jednom, u proznoj posveti Judite upućenoj Dujmu Balistriliću, u paru s pojmom starih
poeta, i to na važnome mjestu na kojemu Marulić objašnjava na koje se književne tradicije
oslanjao pretvarajući biblijsku priču u stihove epa. U ovome radu obrazlaže se zbog čega bi
još uvijek vrijedilo razmišljati o značenju toga pojma, ali na takav način da se prije svega
vodi računa o vrsti kulturnoga konteksta i djelatnosti što ih je Marulić njime htio označiti,
a ne o etimološkim argumentima. Zastupa se teza da je Marulićev par pojmova stvoren
po uzoru na razliku što je između vernakularnih pjesnika i pjesnika na latinskom u svojim
djelima uspostavlja Dante, prije svega u Novom životu, ali i u raspravama Gozba i Nauk
o pučkom jeziku. Ta teza nije nepoznata u struci, ali nikad nije bila pomnije razmotrena,
štoviše nerijetko se neopravdano zanemarivala.

Ključne riječi

Marko Marulić; Judita; posveta Dujmu Balistriliću; začinjavci; Dante; Vita Nova; vernakularna umjetnička književnost

Hrčak ID:

277981

URI

https://hrcak.srce.hr/277981

Datum izdavanja:

10.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 761 *