Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Ljudsko informacijsko ponašanje: kritička analiza ključnih koncepata i modela

Indira Kasapović orcid id orcid.org/0000-0002-0269-2093 ; JU Prva gimnazija Zenica


Puni tekst: hrvatski PDF 689 Kb

str. 33-57

preuzimanja: 345

citiraj


Sažetak

Cilj. Ovaj rad teži prikazati dominantna tumačenja informacijskog ponašanja i utvrditi nesuglasice i prijepore u konceptualizaciji ključnih pojmova u polju te proširiti diskurs o fenomenu informacijskog ponašanja.
Pristup/metodologija/dizajn. Članak analizira definicije i modele nekih od najutjecajnijih autora u području informacijskog ponašanja i ukazuje na terminološke nedoumice i probleme u definiranju ključnih koncepata. Predlaže alternativni pristup za poboljšanje konceptualizacije i modela o ljudskom informacijskom ponašanju. Članak također utvrđuje nedovoljno istražene teme koje su vrijedne proučavanja.
Rezultati. Konceptualizacija ključnih pojmova koji se odnose na informacijsko ponašanje intenzivno se razvija i mijenja tijekom vremena. Unatoč značajnom porastu literature, još uvijek nedostaje konsenzus o terminološkim problemima iza kojih se ponekad kriju dublje paradigmatske dileme. I dalje se osjeća potreba za kohezivnom teorijom, preciznijim definiranjem i sveobuhvatnijim modelima te proširenjem fokusa s individualnog i kognitivnog na holistički pristup koji suštinski uključuje društvene i kulturalne čimbenike informacijskog ponašanja.
Originalnost/vrijednost: Članak pridonosi sveobuhvatnijem razumijevanju fenomena informacijskog ponašanja koje će olakšati dizajniranje budućih istraživanja.
Ograničenja: Rad koristi selektivni pregled literature.

Ključne riječi

Hrčak ID:

278541

URI

https://hrcak.srce.hr/278541

Datum izdavanja:

27.5.2022.

Posjeta: 747 *