Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Zajednički pseudonimi: od osobe do kolektivnog agenta

Tomica Vrbanc orcid id orcid.org/0000-0001-6288-9886 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski PDF 885 Kb

str. 321-346

preuzimanja: 167

citiraj


Sažetak

Cilj. Prikazati postupanje sa zajedničkim pseudonimima kroz standarde i pravilnike: od Pariških načela, AACR-a, PPIAK-a, IFLA-inih bibliografskih modela do modela RDA, IFLA LRM i novog hrvatskog Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima (KAM).
Pristup/metodologija. Usporedba relevantnih dijelova navedenih standarda i pravilnika, analiza, uočavanje sličnosti/razlika s ciljem kritičkog prikaza razvoja međunarodne teorije i prakse katalogizacije vezano uz zajedničke pseudonime.
Rezultati. Uočavanje nejasnoća i nedosljednosti u analiziranim standardima i pravilnicima, prijedlozi za doradu IFLA-inog LRM-modela i Pravilnika KAM.
Originalnost/vrijednost. Doprinos rada jest u boljem razumijevanju ovog rubnog i manje poznatog segmenta u bibliografskom univerzumu, kao i razumijevanju teškoća u definiranju i postupanju sa zajedničkim pseudonimima u katalogizatorskoj teoriji i praksi.
Rana verzija ovog rada izložena je na konferenciji Sistemsko knjižničarstvo: Knjižnični informacijski sustavi i formati: Prema postMARC okruženju, održanoj u Zagrebu u prosincu 2018.

Ključne riječi

Hrčak ID:

278554

URI

https://hrcak.srce.hr/278554

Datum izdavanja:

27.5.2022.

Posjeta: 427 *