Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Poticanje čitanja u Knjižnicama grada Zagreba kroz dječji žiri nagrade “Grigor Vitez”

Isabella Mauro orcid id orcid.org/0000-0003-4915-3684 ; Knjižnice grada Zagreba


Puni tekst: hrvatski PDF 381 Kb

str. 381-396

preuzimanja: 176

citiraj


Sažetak

Cilj. Cilj je rada predstavljanje djelovanja Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“ koji organizira Hrvatski centar za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba te poticanje čitanja kod djece starije osnovnoškolske dobi. Također teži se istaknuti važnost suradnje između knjižnice i vanjskih partnera u ostvarenju ciljeva poticanja čitanja.
Pristup/metodologija. U prvom su dijelu rada, nakon uvoda u temu poticanja čitanja, predstavljeni dječji žiriji u svijetu i Hrvatskoj te programi za poticanje čitanja u Knjižnicama grada Zagreba. U drugom dijelu rada detaljno je objašnjen rad, djelovanje i važnost Dječjeg žirija u poticanju čitanja djece i mladih.
Rezultati. Dječje bodovanje knjiga, njihova pismena obrazloženja i odabir najboljih knjiga otkrivaju što djeca vole i žele čitati. Izravnim biranjem dobitnika Nagrade
„Ptičica“ po izboru Dječjeg žirija djeci članovima žirija pridaje se posebna važnost, kao i knjižnicama iz kojih dolaze te knjižničarima koji su ih preporučili, a dobitnicima Nagrade posebna je čast dobiti nagradu baš od djece za koju su pisali ili ilustrirali knjigu. Budući da su knjige koje nagrađuje Dječji žiri popularne i rado čitane, članovi Dječjeg žirija predstavljaju pozitivan primjer i poticaj drugoj djeci u čitanju kvalitetne literature.
Praktična primjena. U Savezu društava „Naša djeca“ Hrvatske postoji vizija o proširenju Nagrade „Grigor Vitez“ kroz suradnju s knjižnicama diljem Hrvatske u organizaciji dodatnih sadržaja i programa, pa tako i Dječjeg žirija.
Društveni značaj. Poticanje čitanja, razvoj kritičkog mišljenja te sloboda izražavanja djece i mladih kroz rad Dječjeg žirija izdvaja knjižnicu, njegovog organizatora, kao važan segment u izgradnji boljeg društva u cjelini.
Originalnost/vrijednost. Dječji žiri Nagrade „Grigor Vitez“ jedini je dječji žiri za književnost za djecu i mlade u Hrvatskoj koji bira najbolje knjige i dodjeljuje nagrade u dvije kategorije: za tekst i ilustraciju, čime se pridaje važnost i piscu i ilustratoru književnog djela.

Ključne riječi

Hrčak ID:

278557

URI

https://hrcak.srce.hr/278557

Datum izdavanja:

27.5.2022.

Posjeta: 519 *