Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Preživljenje bolesnika s karcinomom prostate s metastazama utvrđenim kod postavljanja dijagnoze: 14-godišnje praćenje u Općoj bolnici Karlovac

Davorin Katušin ; Department of Urology, Karlovac General Hospital, Karlovac, Croatia
Slavica Klarica-Vučinić ; Department of Urology, Karlovac General Hospital, Karlovac, Croatia
Miljenko Križ ; Department of Urology, Karlovac General Hospital, Karlovac, Croatia
Željko Poka ; Department of Urology, Karlovac General Hospital, Karlovac, Croatia
Jasminka Sušanj ; Department of Urology, Karlovac General Hospital, Karlovac, Croatia
Doroteja Janković ; Department of Urology, Karlovac General Hospital, Karlovac, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 155 Kb

str. 11-16

preuzimanja: 84

citiraj


Sažetak

Unatoč tendenciji otkrivanja karcinoma prostate u sve ranijem stadiju, i dalje se javljaju bolesnici s koštanim i/ili limfnim metastazama utvrđenim u trenutku postavljanja dijagnoze primarnog tumora. Pojavnost ovih bolesnika bitno se razlikuje od zemlje do zemlje ovisno o primjeni probira na karcinom prostate u zdravstvenom sustavu. Za razliku od širokog zanimanja za prognozu bolesnika koji su razvili metastaze karcinoma prostate nakon radikalnog liječenja, suvremena literatura nudi svega nekoliko istraživanja koja se bave preživljenjem bolesnika kod kojih su metastaze utvrđene u trenutku postavljanja dijagnoze. U našem istraživanju analizirali smo 128 bolesnika koji su imali metastaze u trenutku postavljanja dijagnoze karcinoma prostate. Kod 95 (74,2%) bolesnika metastaze su utvrđene u kostima (T1-4N0M1), kod 17 (13,3%) u limfnim čvorovima dok su kod16 (12,5%) bolesnika metastaze u trenutku postavljanja dijagnoze primarnog tumora bile prisutne i u kostima i u limfnim čvorovima (T1-4N1M1). Bolesnici koji su imali i koštane i limfne metastaze(T1 4N1M1) imali su značajno višu prosječnu vrijednost PSA te znatno viši prosječni Gleason score. Srednje vrijeme do progresije bolesti iznosilo je za sve bolesnike 12 (1-86) mjeseci, dok je prosječno trajanje života iznosilo 18 (1-135) mjeseci. Prosječno preživljenje bolesnika koji su imali i koštane i limfne metastaze (T1-4N1M1) bilo je značajno kra}e u odnosu na bolesnike koji su imali samo koštane ili samo limfne metastaze.
U zaključku ističemo da prognoza bolesnika s metastatskom boleš}u utvrđenom prilikom postavljanja dijagnoze karcinoma prostate, usprkos uvođenju novih hormonskih i citotoksičnih lijekova i novih strategija, ostaje loša, posebno za bolesnike s metastazama i u kostima i u limfnim čvorovima.

Ključne riječi

karcinom prostate; metastaze; preživljenje; prognoza

Hrčak ID:

278778

URI

https://hrcak.srce.hr/278778

Datum izdavanja:

30.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 669 *