Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Umirući bolesnik – koliko analgezije?

Jelena Luzer ; Department of Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery, Clinical Hospital Center Rijeka, Rijeka, Croatia
Renata Dobrila-Dintinjana ; Department of Internal Medicine, Clinical Hospital Center Rijeka, Rijeka, Croatia
Marijan Dintinjana ; General Practice, Rijeka, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 63 Kb

str. 47-50

preuzimanja: 85

citiraj


Sažetak

Ljudski život ima neprocjenjivu vrijednost te svaki čovjek ima pravo da ga u dostojanstvu završi. Svakom bi bolesniku trebalo omogućiti da umiranje; kao završni dio života proživi što je moguće kvalitetnije. Naglasak bi trebao biti na kvaliteti; a ne na duljini života. Briga za umiruće bolesnike čija je bolest neizlječiva provodi se putem palijativne skrbi. Najvažniju komponentu takvog liječenja čini adekvatna kontrola boli. Najčešći izvor boli u malignih bolesnika su terapijska i proceduralna bol. Malignu bol najčešće čini kombinacija somatske; visceralne i neuropatske boli. U liječenju boli nužno je uz farmakoterapijske pripravke primijeniti i kognitivno-biheviorističke metode. Od farmakoterapijskih pripravaka treba izdvojiti opioide. Smatraju se učinkovitim lijekom; ali njihova primjena se povezuje sa većim brojem ozbiljnih nuspojava od koji treba izdvojiti depresiju disanja. Mnogobrojne su studije dokazale da navedeno nije razlog za njihovo izbjegavanje u liječenju boli. Čest razlog nekorištenja opioida jest također i strah od pojave ovisnosti koja se prema znanstvenim podacima u umirućih bolesnika javlja izrazito rijetko.
Smrt je sastavni dio života te cilj liječenja svakog umirućeg bolesnika mora biti postizanje optimalne kvalitete života bolesnika prilikom čega najveću pažnju treba posvetiti liječenju boli.

Ključne riječi

umirući bolesnik; palijativna skrb; liječenje maligne boli; opioidi

Hrčak ID:

278806

URI

https://hrcak.srce.hr/278806

Datum izdavanja:

30.11.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 484 *