Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Usporedba preoperativnog i postoperativnog kliničkog stadija i gradusa karcinoma prostate u bolesnika s vrijednostima PSA 2-10 ng/ml

Nermina Obralić ; Clinical Center, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Benjamin Kulovac ; Clinical Center, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Nurija Bilalović ; Clinical Center, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Damir Aganović ; Clinical Center, University of Sarajevo, Sarajevo, Bosnia and Herzegovina


Puni tekst: engleski pdf 74 Kb

str. 31-35

preuzimanja: 80

citiraj


Sažetak

Za radikalna prostatektomiju selekcioniraju se pacijenti s na organ ograničenom bolešću, zadovoljavajućem općem stanju i dovoljno dugim očekivanim preživljenjem. Postoperativni nalazi često upućuju na veću uznapredovalost ili slabiju diferenciranost karcinoma u odnosu na nalaze na osnovi kojih je postavljana indikacija za kirurški zahvat, što utječe na prognozu i upućuje na potrebu adjuvantnog liječenja.
Cilj rada je utvrditi u kojoj mjeri klinički stadij i gradus bolesti odgovaraju definitivnim patohistološkim nalazima kod pacijenata kod kojih je preoperativno postavljena dijagnoza na organ ograničenog karcinoma prostate i učinjena radikalna prostatektomija.
Ispitivanje je provedeno kod 80 pacijenata s histološki dokazanim karcinomom prostate, vrijednostima PSA od 2 do 10 ng/ml, klinički na organ ograničenom bolešću, te učinjenom retropubičnom radikalnom prostatektomijom. Napravljena je patohistološka analiza kompletnog reseciranog materijala sa ciljem utvrđivanja uznapredovalosti i diferenciranosti tumora. Uspoređivan je klinički i patohistološki stadij bolesti, te Gleason skor i Gleason gradus karcinoma postavljen na osnovi pregleda bioptičkog materijala s istim pokazateljima diferenciranosti tumora utvrđenim u materijalu dobivenom radikalnom prostatektomijom.
Pregledom definitivnog preparata kod 11 pacijenata (14%) utvrđena je ekstraprostatična ekstenzija bolesti. Kod značajnog broja postoperativno je utvrđena zahvaćenost oba lobusa prostate, tako da je u definitivnom preparatu prostate broj kliničkih u odnosu na patološki stadij T2b znatno manji (40 u odnosu na 18), a T2c znatno veći (3 u odnosu na 22). Biopsijski Gleason skor podcijenjen je u odnosu na Gleason skor preparata prostate kod 25 (31.25%) , dok je precijenjen kod 2 (2.5%). Kod više od trećine pacijenata u biopsijskom preparatu Gleason skor niži je u odnosu na definitivni patohistološki Gleason skor preparata prostate. Postoji značajna razlika između biopsijskog i definitivnog patohistološkog T stadija karcinoma prostate također u smislu podcjenjivanja. Učestalost utvrđenog ekstrakapsularnog širenja i limfnih metastaza odgovara stopama prediktivnih modela (Partinove tablice). U provedenom istraživanju ekstrakapsularno širenje nije nađeno kod dobro diferenciranih karcinoma prostate (Gleason skor ≤ 6).

Ključne riječi

karcinom prostate; stadij tumor; , gradus tumora

Hrčak ID:

279199

URI

https://hrcak.srce.hr/279199

Datum izdavanja:

27.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 366 *