Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Upalni pseudotumor vrata maternice: prikaz slučaja s pregledom literature

Irena Novosel ; Department of Pathology, Dr. Ivo Pedišić General Hospital, Sisak, Croatia
Damir Babić ; Department of Gynecological and Perinatal Pathology, University Hospital Center, Zagreb, Croatia
Jadranka Ilić ; Department of Gynecological and Perinatal Pathology, University Hospital Center, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 112 Kb

str. 41-48

preuzimanja: 75

citiraj


Sažetak

Prikazujemo treći dosad opisani slučaj upalnog pseudotumora (IPT, od engl. inflammatory pseudotumor) vrata maternice.
IPT se smatra dobroćudnom, samoograničavajućom tvorbom nejasne etiologije. Bolest se povezuje s neuobičajenom reakcijom tkiva na ozljedu, prijašnju gljivičnu ili bakterijsku infekciju i autoimunosne poremećaje.
U prosincu 2003. 18-godišnja žena koja dotad nije rađala došla je u bolnicu radi disfunkcionalnog krvarenja. Na ginekološkom pregledu slučajno je na vratu maternice otkrivena odvojena nakupina slična leiomiomu veličine 4,2 x 3,8 cm. Tumor je kirurški uklonjen. U analizi uzoraka primijenjeni su: hemalaun-eozin (H&E), Gomori, pancitokeratin, vimentin, SMA, mioglobin, desmin, s-100, CD-68, faktor VIII i p53.
Mikroskopska analiza uzoraka bojanih H/E pokazala je distinktivnu mezenhimnu tvorbu građenu od vretenastih stanica s morfološkim značajkama miofibroblasta, fibroblasta i histiocita pomiješanih sa znatnim brojem upalnih stanica. Imunohistokemijska analiza pokazala je pozitivnu reakciju na vimentin, SMA, mioglobin, CD-68, dok su pojedinačne tumorske stanice bile neočekivano pozitivne na S-100. Gomori i Faktor VIII naglašavali su retikulinsko-kapilarnu mrežu.
Iako iznimno rijedak na ovome mjestu, upalni pseudotumor bi se diferencijalno dijagnostički trebao uzeti u obzir ako se radi o mezenhimalnoj tvorbi nalik tumoru ili reparativnoj promjeni. Pored kirurške resekcije koja je najčešći oblik liječenja, u liječenju ove tvorbe također se rabe i kortikosteroidi, nesteroidni protuupalni lijekovi te kemoterapija.
Dvije godine nakon uklanjanja IPT bez histoloških naznaka zloćudne bolesti bolesnica se osjeća dobro i nema recidiva bolesti. U ovom kao i u drugim sličnim slučajevima preporučili bismo dugotrajno praćenje bolesnica.

Ključne riječi

vrat maternice; upalni pseudotumor; imunohistokemija; p53

Hrčak ID:

279201

URI

https://hrcak.srce.hr/279201

Datum izdavanja:

27.11.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 332 *