Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Kontrola kakvoće na mliječnim farmama s naglaskom na javnom zdravlju, sigurnosti hrane, zdravlju i dobrobiti životinja

J.P.T.M. Noordhuizen
H.M. Metz


Puni tekst: engleski pdf 116 Kb

str. 39-55

preuzimanja: 5.229

citiraj


Sažetak

U kontekstu sadašnjeg razvoja na razini EU i europskih maloprodavača može se zaključiti da su zaštita potrošača i sigurnost hrane postali najvažnija akcija u vezi s proizvodnjom hrane životinj¬skog podrijetla. Zdravlje i dobrobit životinja slijede po priori¬tetu. Zaštita je potrebna na tim područjima i treba uvesti garanciju proizvoda. Proizvođači mlijeka moraju pokazati stanje svojih farma u vezi sa sigurnosti hrane i javnog zdravlja kao i zdravlja i dobrobiti životinja.
S druge strane, građani i cjelokupna javnost imaju svoje vlastito mišljenje o proizvodima životinja kao i metodama proizvodnje. Njihovo se mišljenje temelji na mnogo aspekata i bezuvjetno je sub¬jektivno. Za prehranbeni lanac predodžba javnosti o proizvodima ži¬votinja postala je glavni problem. U pitanju je dozvola proizvođača mlijeka za proizvodnju i prodaju svojih proizvoda.
U mljekarskom sektoru organizacije i farmeri reagirali su uvođenjem sustava za praćenje uobičajenih bolesti. Ovo se praćenje provodi kao klinički nadzor ili testiranje krvi mlijeka kako bi se dobila opća slika zdravstvenog stanja farma.
Osim toga, nekoliko je zemalja počelo mudro provoditi, dobro¬voljno ili obvezatno, programe kontrole kakvoće na mliječnim farmama. Praćenje krava (prevladavanja, pojavljivanja) i uvjeti na farmama (faktori rizika) dio su KKM-a u Nizozemskoj. Sakupljeni podaci odmah se upotrebljavaju za konzultacije veterinara u zdravstvenim progra¬mima stada. Može se očekivati da će KKM programi konačno rezultirati programima na temelju HACCE-a za upravljanje kakvoćom pri čemu će prepoznavanje rizika, upravljanje rizikom i prevencija igrati najveću ulogu. Taj će program zadovoljiti zahtjeve koje su postavili EU, danska Vlada i maloprodavači (potrošači) a istodobno pomoći u pop¬ravljanju percepcije sveukupne javnosti o sigurnosti hrane i javnom zdravlju kao i o zdravlju i dobrobiti životinja.

Ključne riječi

Hrčak ID:

1944

URI

https://hrcak.srce.hr/1944

Datum izdavanja:

10.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 6.435 *