Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.2.3502

Sezonske promjene sastava obroka utječu na sastav masnih kiselina mlijeka krava Jersey pasmine u ekološkom uzgoju

Nikolina KELAVA UGARKOVIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivana PETROVIĆ ; Vlaka VI. br. 1, 22303 Oklaj, Croatia
Zvonimir PRPIĆ orcid id orcid.org/0000-0003-0827-4594 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivan VNUČEC orcid id orcid.org/0000-0002-5190-3045 ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Miljenko KONJAČIĆ ; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 651 Kb

str. 267-273

preuzimanja: 91

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj sezonskih promjena u sastavu obroka na profil masnih kiselina u mlijeku krava Jersey pasmine. Skupni uzorci mlijeka iz laktofriza (200 mL) prikupljeni su tijekom prehrane bazirane na potpuno izmiješanom obroku (TMR), prijelaznog razdoblja sa TMR-a na ispašu i samo ispaše. Profil masnih kiselina je određen plinskom kromatografijom. Utvrđeno je da hranidba bazirana na ispaši ima pozitivan utjecaj na profil masnih kiselina sa stanovišta ljudske prehrane. Tijekom hranidbe bazirane na ispaši u mlijeku Jersey krava utvrđen je manji (P<0,05) udio zasićenih masnih kiselina i veći (P<0,05) sadržaj polinezasićenih masnih kiselina. Naime, što se tiče udjela pojedinačnih masnih kiselina, mlijeko proizvedeno tijekom pašne sezone imalo je manji (P<0,05) udio C16:0 i veći (P<0,05) udio C18:2n-6, C18:3n-6 te CLA masnih kiselina. Mlijeko proizvedeno tijekom pašne sezone može biti vrijedan izvor višestruko nezasićenih masnih kiselina koji imaju poželjan nutritivni učinak.

Ključne riječi

mlijeko; ispaša (napasivanje); potpuno izmiješani obrok; višestruko nezasićene masne kiseline

Hrčak ID:

279671

URI

https://hrcak.srce.hr/279671

Datum izdavanja:

27.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 473 *