Pregledni rad
https://doi.org/10.5513/JCEA01/23.2.3504
Utjecaj visine košnje i zrelosti usjeva kukuruza za siliranje na kemijski sastav kukuruzne silaže i kvalitetu fermentacije u silosu
Sara KOLAR
orcid.org/0000-0003-0279-6455
; Student at the University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Marina VRANIĆ
orcid.org/0000-0001-6280-0116
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Lucija BOŽIĆ
; Student at the University of Zagreb Faculty of Agriculture, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Krešimir BOŠNJAK
; University of Zagreb Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Kukuruzna silaža (KS) je jedna od glavnih energetskih komponenti obroka u hranidbi preživača. Usjev kukuruza je pogodan za siliranje i ima visoki prinos suhe tvari (ST) po jedinici površine i visoku hranidbenu vrijednost. Primijenjena tehnologija siliranja usjeva kukuruza može utjecati na hranidbenu vrijednost KS. Cilj ovog preglednog rada je prikazati rezultate ranijih istraživanja utjecaja visine košnje i zrelosti usjeva kukuruza za siliranje na kemijski sastav KS i kvalitetu fermentacije u silosu. S povećanjem visine košnje i zrelosti usjeva kukuruza za siliranje, sadržaj ST u KS raste do oko
400 g ST/kg svježeg usjeva, nakon čega se ne mijenja, sadržaj sirovih proteina (SP) raste ili ostaje isti, sadržaj pepela se smanjuje ili ostaje isti, sadržaj škroba raste, a sadržaj neutralnih detergent vlakana (NDV), kiselih detergent vlakana (KDV) i kiselog detergent lignina (KDL) se smanjuje ili ostaje isti. Visina košnje i zrelost usjeva kukuruza za siliranje ne utječu na pH vrijednost, sadržaj mliječne, octene i maslačne kiseline, ali povećavaju sadržaj etanola i smanjuju sadržaj amonijskog dušika (NH3-N) u KS.
Ključne riječi
siliranje biljke kukuruza; kvaliteta silaže
Hrčak ID:
279680
URI
Datum izdavanja:
27.6.2022.
Posjeta: 909 *