Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Stevia rebaudiana Bertoni - prirodni funkcionalni zaslađivač

Ela Brkić ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik. Studentica.
Nikolina Gaćina orcid id orcid.org/0000-0001-5636-5832 ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik.


Puni tekst: hrvatski pdf 998 Kb

str. 39-47

preuzimanja: 168

citiraj


Sažetak

Stevia rebaudiana Bertoni je od davnina poznati prirodni zaslađivač stanovništa Paragvaja i Brazila, čija se uporaba kao zaslađivača proširila na cijeli svijet. Osim iznimne slatkoće koja potječe od diterpenskih glikozida, prevenstveno steviozida i rebaudiozida, funkcionalnost ovog prirodnog zaslaživača očituje se u izrazito niskoj kaloriskoj vrijednosti tj. nula i u njenom polifenolnom sadržaju. Uporaba listova stevije, zelenog i bijelog praha, te ekstrakta zelenog praha kao zaslađivača u prehrambenoj industiji je sve veća. Prema zakonodavstvu Republike Hrvatske steviol glikozid je dopušteno sladilo iima broj E 960. Cilj ovog rada je prikupljanje aktualnih saznanja o funkcionalnim bioaktivnim komponentama Stevia rebaudiana Bertoni i pozitvnim učincima njene kozumacije na zdravlje čovjeka iz objavljenih znanstvenih publikacija.

Ključne riječi

Stevia rebudiana Bertoni, prirodni funkcionalni zaslađivač, steviozidi, rebaudiozidi.

Hrčak ID:

279774

URI

https://hrcak.srce.hr/279774

Datum izdavanja:

30.6.2018.

Posjeta: 642 *