Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31299/ksi.30.1.4

Dinamika kretanja kriminaliteta maloljetnika u Republici Hrvatskoj od 2000. do 2020. godine

Neven Ricijaš ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Sabina Mandić orcid id orcid.org/0000-0002-7646-6283 ; Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Lucija Lamešić orcid id orcid.org/0000-0002-8992-2006 ; Nastavno-klinički centar Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 386 Kb

str. 70-104

preuzimanja: 617

citiraj


Sažetak

U ovom radu analizirane su kaznene prijave, optužbe i osude maloljetnika u Republici Hrvatskoj tijekom dvadesetjednogodišnjeg razdoblja (od 2000. do 2020. godine) radi stjecanja uvida u obujam i formalna kaznenopravna obilježja delinkventnog ponašanja maloljetnika tijekom analiziranja tog razdoblja. Temeljna je svrha rada dvojaka. S jedne strane želi se, što je moguće egzaktnije i sveobuhvatnije odgovoriti na pitanje je li službeni kriminalitet maloljetnika u porastu, padu ili stagnira, zbog čega je računana stopa kriminaliteta ukupno te posebno prema dominantnim glavama Kaznenog zakona. S druge stane, svrha je i ponuditi znanstvene i stručne pretpostavke, odnosno moguće odgovore za uočene dinamične promjene, zbog čega su dobiveni rezultati interpretirani u kontekstu relevantnih pravnih izmjena, širih strateških nacionalnih politika, ali i rezultata empirijskih znanstvenih studija o suvremenim oblicima rizičnog ponašanja mladih.
Korišteni su podatci Državnog zavoda za statistiku te baza podataka Eurostata o apsolutnom broju maloljetnika u Republici Hrvatskoj za svaku godinu pojedinačno da bi se mogla izračunati stopa kriminaliteta za svaku godinu i time kontrolirati potencijalne demografske promjene. U analizi su također računani bazni indeksi u odnosu na dvije godine: 2000. godina, kao početna godina prikaza, te 2013. godina zbog stupanja na snagu novog Kaznenog zakona.
Rezultati pokazuju trend pada ukupnoga službenog kriminaliteta maloljetnika, ali uz specifičnosti s obzirom na različite skupine kaznenih djela. Tako su primjerice kaznena djela protiv imovine i protiv života i tijela u laganom padu, ona vezana uz droge stagniraju od 2013. godine, kada je posjedovanje droge za vlastitu uporabu prebačeno u prekršajnu sferu, dok su seksualni delikti u kontinuiranom laganu porastu. Dobiveni rezultati raspravljeni su i u kontekstu prednosti i nedostataka uporabe službenih podataka kao metodološkog pristupa u kriminološkim studijama.

Ključne riječi

maloljetnička delinkvencija; maloljetnici; kriminalitet; službeni podatci; problemi u ponašanju

Hrčak ID:

279861

URI

https://hrcak.srce.hr/279861

Datum izdavanja:

29.6.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.248 *