Poljoprivreda, Vol. 28 No. 1, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.28.1.6
Utjecaj estruzije na funkcionalna svojstva odabranih sorti pšenice i ječma uzgojenih u Hrvatskoj
Antun Jozinović
orcid.org/0000-0001-9627-1013
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Gordana Šimić
orcid.org/0000-0001-8555-2071
; Poljoprivredna Institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Marijana Grec
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Đurđica Ačkar
orcid.org/0000-0003-4257-2907
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Jurislav Babić
orcid.org/0000-0002-6453-1850
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Georg Drezner
orcid.org/0000-0001-9550-6642
; Poljoprivredna Institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Nikolina Kajić
; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Mostaru, Biskupa Čule bb 88000 Mostar Bosna i Hercegovina
Drago Šubarić
orcid.org/0000-0002-6956-5814
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Franje Kuhača 18, 31000 Osijek, Hrvatska
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti utjecaj temperature na izlazu ekstrudera (90, 100, 110 °C) i vlažnosti
brašna (25, 30, 35 %) na svojstva brašna pšenice (Kraljica, Olimpija) i golozrnog ječma (GZ-10, GZ-11)
modificiranih ekstruzijom. Brašna su ekstrudirana u jednopužnom laboratorijskom ekstruderu te su određena
mikro viskoamilografska, farinografska svojstva, sedimentacija i proj padanja. Rezultati su pokazali da se
viskoznost brašna smanjuje, a stabilnost brašna povećava nakon ekstruzije, i to i tijekom miješanja na visokim
temperaturama i po pitanju sklonosti retrogradaciji. Iako su brašna ječma bila u skupinama kvalitete B2 i C1
prije ekstruzije, nakon ekstruzije sva ispitivana brašna bila su u skupini A1 ili A2. nakon ekstruzije značajno
su opale vrijednosti sedimentacije, a broj padanja ovisio je o uvjetima ekstruzije. Pomnim odabirom sorte,
vlažnosti brašna i uvjeta ekstruzije mogu se proizvedi brašna željenih svojstava.
Ključne riječi
brašna pšenice i golozrnog ječma; ekstruzija; mikro viskoamilograf; farinograf; sedimentacija; broj padanja
Hrčak ID:
280041
URI
Datum izdavanja:
30.6.2022.
Posjeta: 1.354 *