Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31306/s.64.2.3

Modeliranje sigurnosti na radu

Jože Šrekl ; Fakultet kemije i kemijske tehnologije, Ljubljana, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 227 Kb

str. 135-142

preuzimanja: 184

citiraj


Sažetak

Tradicionalna teorija zaštite na radu imala je važnu ulogu u promicanju razvoja zaštite na radu. Njegova uporaba učinkovito je smanjila broj stradalih i spasila tisuće života. Međutim, pokazalo se da je "efekt marže" postajao sve očitiji. Svjetska statistika pokazuje da je broj nesreća na radnom mjestu pao na određenu razinu i da se više ne može svesti na nulu. To znači da je potrebno u teoriji tražiti nove metode koje bi pomogle smanjiti broj nesreća. Pregled najnovijih članaka s ovog područja pokazuje nove trendove u razvoju zaštite na radu.
Kinesko istraživanje proučavalo je blagodati Analize sigurnosti na radu (JSA) u građevinskoj industriji. Podaci povezani sa sigurnošću (SRD) važni su čimbenici za donošenje sigurnosnih odluka (SDM) u tvrtki.
Sustavni pristup procjeni rizika u području zaštite na radu povezan je s novim postupkom utvrđivanja čimbenika rizika zajedno s mjerenjem utjecaja tih čimbenika. Za težinu čimbenika u štetnim događajima koristi se višekriterijski model za analizu analitičke hijerarhije.
Korištenjem odgovarajuće obrade velikih podataka može se postići učinkovitije predviđanje kriznih događaja koji dovode do nesreća na radu.

Ključne riječi

radno okruženje, modeli, sigurnost

Hrčak ID:

280052

URI

https://hrcak.srce.hr/280052

Datum izdavanja:

6.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 556 *