Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9
Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina
Valentina Tuščić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Darko Preiner
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željko Andabaka
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Domagoj Stupić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Zvjezdana Marković
; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Marija Jagatić Korenika
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Iva Šikuten
; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Štambuk
; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tomaz
; Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja, Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ana Jeromel
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 218 Kb
str. 68-74
preuzimanja: 248
citiraj
APA 6th Edition
Tuščić, V., Preiner, D., Andabaka, Ž., Stupić, D., Marković, Z., Jagatić Korenika, A.M., ... Jeromel, A. (2021). Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (5.), 68-74. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9
MLA 8th Edition
Tuščić, Valentina, et al. "Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 5., 2021, str. 68-74. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9. Citirano 21.11.2024.
Chicago 17th Edition
Tuščić, Valentina, Darko Preiner, Željko Andabaka, Domagoj Stupić, Zvjezdana Marković, Ana Marija Jagatić Korenika, Iva Šikuten, Petra Štambuk, Ivana Tomaz i Ana Jeromel. "Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 5. (2021): 68-74. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9
Harvard
Tuščić, V., et al. (2021). 'Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(5.), str. 68-74. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9
Vancouver
Tuščić V, Preiner D, Andabaka Ž, Stupić D, Marković Z, Jagatić Korenika AM i sur. Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 21.11.2024.];44.(5.):68-74. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9
IEEE
V. Tuščić, et al., "Utjecaj inaktivnih kvasaca na polifenolni sastav grožđa sorte Plavina", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 5., str. 68-74, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.5.9
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Polifenolni sastav grožđa i vina predmet je brojnih istraživanja, ponajviše zbog utjecaja pojedinačnih polifenola na senzorna svojstva vina te njihovog blagotvornog učinka na ljudsko zdravlje. Zbog klimatskih promjena koje postaju učestalije sve više se susrećemo s problemom fenolne zrelosti grožđa. Stoga je cilj istraživanje bio utvrditi utjecaj inaktivnih kvasaca na dozrijevanje grožđa Plavine te postizanje optimalne fenolne zrelosti. Na početku fenofaze šare dio grožđa tretiran je inaktivnim kvascima (Lalvigne mature), a kao kontrolna varijanta poslužilo je grožđe sorte Plavina na kojoj nije proveden tretman. U uzorcima grožđa provedena je osnovna fizikalno-kemijska analiza te analiza aromatskog i polifenolonog sastava. Značajna razlika uočena je u koncentracijama petunidin-3-O-glukozida i peonidin-3-O-glukozida kao i kemferol-3-O-rutinozida te procijanidina B1 kod tretiranog grožđa dok je ukupna kiselost bila izraženija u kontrolnom tretmanu. U aromatskom profilu tretirano grožđe izdvojilo se većim sadržajem monoterpena dok su seskviterpeni bili zastupljeniji u kontrolnom tretmanu. S obzirom na proizvodna svojstva sorte Plavina kao što su tanka kožica, osjetljivost na bolesti, zbijen grozd i velike bobice s manjom mogućnosti nakupljanja suhe tvari, od kojih se najčešće proizvedu laganija, slabija obojena vina, manje bogata polifenolima, primijenjena tehnologija ukazuje na mogućnost unaprjeđenja kvalitativnih svojstava sorte Plavina a time i vina. Plavina, grožđe, polifenoli, inaktivni kvasci
Ključne riječi
Plavina; grožđe; polifenoli; inaktivni kvasci
Hrčak ID:
266165
URI
https://hrcak.srce.hr/266165
Datum izdavanja:
15.10.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.079
*