Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8
Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive
Antonija Tomić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Krunoslav Stublić
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Petra Štambuk
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Goran Fruk
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marin Mihaljević Žulj
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Puni tekst: hrvatski pdf 103 Kb
str. 72-78
preuzimanja: 330
citiraj
APA 6th Edition
Tomić, A., Stublić, K., Štambuk, P., Fruk, G. i Mihaljević Žulj, M. (2021). Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (6.), 72-78. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8
MLA 8th Edition
Tomić, Antonija, et al. "Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 6., 2021, str. 72-78. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Tomić, Antonija, Krunoslav Stublić, Petra Štambuk, Goran Fruk i Marin Mihaljević Žulj. "Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 6. (2021): 72-78. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8
Harvard
Tomić, A., et al. (2021). 'Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(6.), str. 72-78. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8
Vancouver
Tomić A, Stublić K, Štambuk P, Fruk G, Mihaljević Žulj M. Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.11.2024.];44.(6.):72-78. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8
IEEE
A. Tomić, K. Stublić, P. Štambuk, G. Fruk i M. Mihaljević Žulj, "Utjecaj kvasaca na kakvoću voćnog vina od šljive", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 6., str. 72-78, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.8
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Šljiva (Prunus domestica L.) je koštičava voćna vrsta vrlo cijenjena zbog poželjnih senzornih i nutritivnih svojstava plodova. Plodovi se konzumiraju svježi ili se prerađuju. Zbog relativno visokog sadržaja šećera i niže ukupne kiselosti plodovi sorte 'Stanley' predstavljaju dobar izbor za proizvodnju voćnih vina. Voćna vina proizvode se aktivnošću kvasaca u procesu alkoholne fermentacije. Obzirom da metabolizmom kvasaca nastaje čitav niz metabolita, izborom odgovarajuće vrste ili soja utječe se na tip vina koje se proizvodi. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj različitih vrsta kvasaca na osnovni kemijski sastav, koncentraciju ukupnih fenola i ukupnih antocijana voćnih vina od šljive. Korištene su dvije različite vrste kvasaca Lalvin ICV D21 – Saccharomyces cerevisiae i Lalvin EC 1118 – Saccharomyces bayanus. Vina proizvedena aktivnošću kvasca ICV D21 imala su viši sadržaj alkohola, ekstrakta te ukupnih fenola i ukupnih antocijana. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na značajan utjecaj vrste kvasca na kemijski sastav i kakvoću voćnih vina od šljive.
Ključne riječi
šljiva 'Stanley'; voćna vina; kvasci; ukupni fenoli; ukupni antocijani
Hrčak ID:
267638
URI
https://hrcak.srce.hr/267638
Datum izdavanja:
15.12.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.095
*