Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9

Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe

Jasna Mrvčić orcid id orcid.org/0000-0001-8066-5851 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Antonija Trontel ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Karla Hanousek Čiča ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Nada Vahčić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ninoslav Nikićević ; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Serbia
Nermina Spaho ; Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Marin Mihaljević Žulj ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Aleksandar Brodski ; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Vesna Jurak ; Badel 1862 d.d., Zagreb, Croatia
Mirela Krajnović ; Badel 1862 d.d., Zagreb, Croatia
Renata Sahor ; Badel 1862 d.d., Zagreb, Croatia
Vlasta Rubeša Vili ; Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia
Renata Petrović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Damir Stanzer ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 353 Kb

str. 80-89

preuzimanja: 467

citiraj

Preuzmi JATS datoteku


Sažetak

Alkoholna pića su postala neizostavni dio većine gastronomskih kultura širom svijeta. Proizvodnja i potrošnja voćnih rakija, posebno rakija od šljiva i grožđa, kao i rakija od krušaka i jabuka, imaju dugu tradiciju u zemljama jugoistočne Europe. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti 47 voćnih rakija proizvedenih u malim destilerijama i industrijskim pogonima iz pet zemalja. Analiziran je sadržaj najčešćih hlapljivih spojeva (viši alkoholi, esteri masnih kiselina i metanol) te senzorna kvaliteta voćnih rakija. Kako bi se utvrdile sličnosti ili razlike između uzoraka alkoholnih pića na temelju veličine destilerije provedena je analiza glavnih komponenata (PCA) korištenjem koncentracija glavnih hlapljivih spojeva u uzorcima alkoholnih pića te senzorna procjena. Koncentracija metanola u svim uzorcima bila je ispod zakonske granice EU-a. Koncentracija metanola bila je najviša u rakijama od kruške Williams, a najniža u rakijama od grožđa. Distribucija uzoraka PCA potvrđuje dobru kvalitetu uzoraka iz malih destilerija (SD) i iz industrijskih postrojenja (IP), uz neke iznimke pojedinih uzoraka s utvrđenim nedostacima proizvedenih u nekim malim destilerijama. Rezultati senzorne evaluacije pokazuju visoku senzornu kvalitetu voćnih alkoholnih pića iz ovog dijela Europe.

Ključne riječi

voćna rakija; viši alkoholi; esteri; metanol; senzorna evaluacija

Hrčak ID:

267639

URI

https://hrcak.srce.hr/267639

Datum izdavanja:

15.12.2021.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.614 *





This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.