Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9
Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe
Jasna Mrvčić
orcid.org/0000-0001-8066-5851
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Antonija Trontel
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Karla Hanousek Čiča
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Nada Vahčić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Ninoslav Nikićević
; Faculty of Agriculture, University of Belgrade, Serbia
Nermina Spaho
; Faculty of Agriculture and Food Science, University of Sarajevo, Bosnia and Herzegovina
Marin Mihaljević Žulj
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Aleksandar Brodski
; Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Croatia
Vesna Jurak
; Badel 1862 d.d., Zagreb, Croatia
Mirela Krajnović
; Badel 1862 d.d., Zagreb, Croatia
Renata Sahor
; Badel 1862 d.d., Zagreb, Croatia
Vlasta Rubeša Vili
; Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia
Renata Petrović
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Damir Stanzer
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Croatia
Puni tekst: engleski pdf 353 Kb
str. 80-89
preuzimanja: 467
citiraj
APA 6th Edition
Mrvčić, J., Trontel, A., Hanousek Čiča, K., Vahčić, N., Nikićević, N., Spaho, N., ... Stanzer, D. (2021). Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe. Glasnik Zaštite Bilja, 44. (6.), 80-89. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9
MLA 8th Edition
Mrvčić, Jasna, et al. "Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 44., br. 6., 2021, str. 80-89. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9. Citirano 23.11.2024.
Chicago 17th Edition
Mrvčić, Jasna, Antonija Trontel, Karla Hanousek Čiča, Nada Vahčić, Ninoslav Nikićević, Nermina Spaho, Marin Mihaljević Žulj, et al. "Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe." Glasnik Zaštite Bilja 44., br. 6. (2021): 80-89. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9
Harvard
Mrvčić, J., et al. (2021). 'Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe', Glasnik Zaštite Bilja, 44.(6.), str. 80-89. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9
Vancouver
Mrvčić J, Trontel A, Hanousek Čiča K, Vahčić N, Nikićević N, Spaho N i sur. Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2021 [pristupljeno 23.11.2024.];44.(6.):80-89. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9
IEEE
J. Mrvčić, et al., "Kemijske i senzorne karakteristike tradicionalnih voćnih rakija jugoistočne Europe", Glasnik Zaštite Bilja, vol.44., br. 6., str. 80-89, 2021. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.44.6.9
Preuzmi JATS datoteku
Sažetak
Alkoholna pića su postala neizostavni dio većine gastronomskih kultura širom svijeta. Proizvodnja i potrošnja voćnih rakija, posebno rakija od šljiva i grožđa, kao i rakija od krušaka i jabuka, imaju dugu tradiciju u zemljama jugoistočne Europe. Cilj ovog istraživanja bio je procijeniti 47 voćnih rakija proizvedenih u malim destilerijama i industrijskim pogonima iz pet zemalja. Analiziran je sadržaj najčešćih hlapljivih spojeva (viši alkoholi, esteri masnih kiselina i metanol) te senzorna kvaliteta voćnih rakija. Kako bi se utvrdile sličnosti ili razlike između uzoraka alkoholnih pića na temelju veličine destilerije provedena je analiza glavnih komponenata (PCA) korištenjem koncentracija glavnih hlapljivih spojeva u uzorcima alkoholnih pića te senzorna procjena. Koncentracija metanola u svim uzorcima bila je ispod zakonske granice EU-a. Koncentracija metanola bila je najviša u rakijama od kruške Williams, a najniža u rakijama od grožđa. Distribucija uzoraka PCA potvrđuje dobru kvalitetu uzoraka iz malih destilerija (SD) i iz industrijskih postrojenja (IP), uz neke iznimke pojedinih uzoraka s utvrđenim nedostacima proizvedenih u nekim malim destilerijama. Rezultati senzorne evaluacije pokazuju visoku senzornu kvalitetu voćnih alkoholnih pića iz ovog dijela Europe.
Ključne riječi
voćna rakija; viši alkoholi; esteri; metanol; senzorna evaluacija
Hrčak ID:
267639
URI
https://hrcak.srce.hr/267639
Datum izdavanja:
15.12.2021.
Podaci na drugim jezicima:
engleski
Posjeta: 1.614
*