Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kanonske odredbe o iseljenicima. Strukture i djelatnici u pastoralu hrvatske inozemne pastve

Ivica Ivanković Radak orcid id orcid.org/0000-0001-9215-9067 ; Međubiskupijski sud prvoga stupnja u Novom Sadu, Novi Sad, Republika Srbija


Puni tekst: hrvatski pdf 323 Kb

str. 51-68

preuzimanja: 89

citiraj


Sažetak

Iseljavanja, migracije i kretanje stanovništva u najširem smislu riječi, koji se događaju u proteklih nekoliko godina, stavljaju pred Crkvu velik izazov. Osnivanjem Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja 2017. godine te već postojeći sustav Hrvatske inozemne pastve odgovor je Crkve u nastojanju da svim vjernicima pruži pastoralnu i dušobrižničku skrb. Ovaj rad nastoji prikazati osnovne crkvene dokumente i kanonske propise koji uređuju to područje djelovanja Crkve.
U prvom dijelu nastoje se prikazati temeljni dokumenti Crkve o pastoralu iseljenika i danas aktualna uputa Erga migrantes caritas Christi – Kristova ljubav prema seliocima, koju je 2004. godine objavilo Papinsko vijeće za pastoral selilaca i putnika, tijelo Svete Stolice koje je 2017. godine preraslo u spomenuti Dikasterij. U drugome dijelu riječ je o strukturama u pastoralu iseljenika na razini partikularne Crkve koje se ogledaju u katoličkim misijama, zajednicama ili centrima s kapelanima na čelu. Važnu ulogu u pastoralu iseljenika imaju biskupske konferencije kojima je posvećen treći dio rada, a u posljednjem, četvrtom dijelu riječ je o Dikasteriju za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja zaduženom, između ostaloga, za pitanje iseljavanja i migracija na razini opće Crkve.

Ključne riječi

migracije; iseljavanje; dušobrižništvo dijaspore; uputa Erga migrantes caritas Christi – Kristova ljubav prema selio-cima; Hrvatska inozemna pastva.

Hrčak ID:

280302

URI

https://hrcak.srce.hr/280302

Datum izdavanja:

13.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 373 *