Drvna industrija, Vol. 73 No. 3, 2022.
Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drvind.2022.0026
Utjecaj sadržaja vode na parametre piljenja i obilježja loma smrekovine i hrastovine
Luďka Hanincová
orcid.org/0000-0002-3319-2032
; Mendel University in Brno, Faculty of Forestry and Wood Technology, Department of Wood Science and Technology, Brno, Czech Republic
Jiří Procházka
orcid.org/0000-0002-2629-3812
; Mendel University in Brno, Faculty of Forestry and Wood Technology, Department of Wood Science and Technology, Brno, Czech Republic
Vít Novák
orcid.org/0000-0003-2635-0474
; Mendel University in Brno, Faculty of Forestry and Wood Technology, Department of Wood Science and Technology, Brno, Czech Republic
Zdeněk Kopecký
; Mendel University in Brno, Faculty of Forestry and Wood Technology, Department of Wood Science and Technology, Brno, Czech Republic
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj sadržaja vode na parametre piljenja i obilježja loma smrekovine i hrastovine. Uzorci smrekovine (Picea abies (L.) H. Karst.) i hrastovine (Quercus robur L.) sušeni su do sadržaja vode potrebnoga za ispitivanje obradivosti na kružnoj pili. Rezultati pokazuju da se sila rezanja i posmična sila povećavaju s povećanjem sadržaja vode do točke zasićenosti vlakanaca (TZV). Kada se sadržaj vode poveća iznad TZV-a, postižu se najmanje vrijednosti sile rezanja i posmaka. Lomna žilavost i granica tečenja pri smicanju izvedene su na temelju provedenih istraživanja. S povećanjem sadržaja vode lomna se žilavost smanjuje. Najmanje vrijednosti lomne žilavosti zabilježene su pri sadržaju vode iznad TZV-a. Granica tečenja se pri smicanju linearno smanjuje s povećanjem sadržaja vode: smanjenje je do 17 % u usporedbi s uzorcima sa sadržajem vode pri TZV-u. Na temelju dobivenih rezultata razmatran je utjecaj sadržaja vode i vrste drva na obilježja piljenja i loma.
Ključne riječi
sila rezanja; posmična sila; lomna žilavost; granica tečenja pri smicanju; sadržaj vode
Hrčak ID:
280468
URI
Datum izdavanja:
15.7.2022.
Posjeta: 1.112 *