Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Minimalno invazivne metode u lije^enju raka dojke: pregled protokola

Josip Fajdić ; Department of Surgery, General County Hospital Požega, Croatia
Željko Glavić ; Department of Surgery, General County Hospital Požega, Croatia
Nikola Gotovac ; Department of Radiology, General County Hospital Požega, Croatia
Marijana Šimunović ; Department of Surgery, General County Hospital Požega, Croatia
Marta Gotovac ; Department of Ophthalmology, General County Hospital Požega, Croatia
Zlatko Hrgović ; Department of Obstetrics and Gynecology, Goethe University, Frankfurt/M, Germany


Puni tekst: engleski pdf 92 Kb

str. 73-80

preuzimanja: 73

citiraj


Sažetak

U suvremenom pristupu lokalnog liječenja tumora dojke sve više prostora u stručnim publikacijama zauzimaju izvješća o primjeni tzv. minimalno invazivnih metoda, među kojima su dvije osnovne skupine: perkutane ekscizijske metode i termalne ablacijske metode. Temelj termalnih ablacijskih postupaka u liječenju tumora dojke leži u činjenici da tumori pokazuju veću senzitivnost na hipertermička oštećenja od normalnih stanica.
U radu se nastoje komparacijom prednosti i nedostataka ovih suvremenih minimalno invazivnih metoda u liječenju tumora dojke nižih stadija, utvrditi razlika i eventualna prednost tih postupaka prema poštednim kirurškim zahvatima . Pregledani su dostupni publicirani protokoli i iskustva u provođenju perkutanih bioptičkih metoda i nekih termalnih ablacijskih metoda u minimalno invazivnoj kirurgiji dojke.
U većini pregledanih publikacija i protokola, naglašena je prednost opisanih metoda nad klasičnom kirurgijom dojke, koja je izražena u nižim troškovima, smanjenju psihičkih trauma liječenih bolesnica i niskom razinom invazivnosti. U gotovo svim pregledanim protokolima koji se odnose na tzv. termalne metode uočena je potreba za naknadnom kirurškom ekscizijom radi procjene stupnja nekroze i patohistološke provjere lezije.
Uspješnost liječenja tumora dojke ovim metodama bi se trebala temeljiti na sigurnosti, bezbolnosti, dobrim kozmetičkim rezultatima i nižim troškovima liječenja. Ove bi metode mogle doživjeti punu primjenu u kliničkoj praksi ako se njima postigne rezultat ekvivalentan onome koji se postiže sa poštednim kirurškim zahvatima (BCS).

Ključne riječi

tumori dojke; minimalno invazivne metode; perkutana biopsija; termalna ablacija

Hrčak ID:

280771

URI

https://hrcak.srce.hr/280771

Datum izdavanja:

22.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 277 *