Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.33128/s.76.1-2.1

Utjecaj dodatka sirutke na kemijski sastav fermentirane krme poluprirodnog travnjaka

Mateo Papac ; student Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Marina Vranić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Monika Nekić ; studentica Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Pukec Pintić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Poljana Križevačka 185, Križevci, Hrvatska
Andreja Babić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Poljana Križevačka 185, Križevci, Hrvatska
Ivica Vranić ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Poljana Križevačka 185, Križevci, Hrvatska
Krešimir Bošnjak: ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 298 Kb

str. 3-12

preuzimanja: 151

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka na kemijski sastav i pH vrijednost fermentirane krme. U istraživanju je analizirano pet razina dodatka sirutke u prahu biljnoj masi poluprirodnog travnjaka kod siliranja u laboratorijske silose: (i) 0 %; (ii) 3 %, (iii) 6 %, (iv) 12 % i (v) 24% dodane sirutke. Laboratorijski silosi su otvoreni 47. dan od zatvaranja radi utvrđivanja pH vrijednosti i sadržaja suhe tvari (ST) fermentirane krme. NIR aparatom je procijenjen kemijski sastav fermentirane krme: sadržaj sirovih proteina (SP), sirovih masti (SM), sirovih vlakana (SV), pepela i ne dušićnih ekstraktivnih tvari (NET). S povećanjem dodatka sirutke u prahu biljnoj masi kod siliranja utvrđeno je linearno povećanje sadržaja ST (P<0,001) fermentirane krme. Utvrđen je statistički značajan kvadratni trend dodatka sirutke u prahu na sadržaj SP (P<0,001) i sadržaj SM (P<0,001). Dodatkom sirutke u prahu (od 3 % do 24 %) biljnoj masi prilikom siliranja utvrđeno je linearno opadanje sadržaja SV u fermentiranoj krmi (P<0,001). Sadržaj pepela se nije statistički značajno razlikovao između istraživanih tretmana (P>0,05). Dodatak sirutke u prahu je snizio pH vrijednost fermentirane krme (P<0,05). Zaključeno je da preporučena količina sirutke u prahu koju bi trebalo dodati biljnoj masi poluprirodnog travnjaka sadržaja ST oko 30 % prilikom siliranja je različita za pojedine kemijske parametre. Za snižavanje pH vrijednosti dovoljno je dodati 3% sirutke u prahu, za povećanje sadržaja ST 6 % dok za smanjenje sadržaja vlakana 24 %.

Ključne riječi

poluprirodni travnjak; sirutka u prahu; fermentirana krma

Hrčak ID:

280919

URI

https://hrcak.srce.hr/280919

Datum izdavanja:

26.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 616 *