Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.33128/s.76.1-2.3

Utjecaj zrelosti i visine košnje usjeva kukuruza za siliranje na proizvodne karakteristike mliječnih krava i junadi u tovu

Sara Kolar ; students at the Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marina Vranić ; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lucija Božić ; students at the Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Krešimir Krapinec ; Faculty of Forestry and Wood Technology, University of Zagreb, Zagreb. Hrvatska
Kristina Starčević ; Faculty of Veterinarian Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek ; Faculty of Veterinarian Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Krešimir Bošnjak ; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 728 Kb

str. 20-33

preuzimanja: 165

citiraj


Sažetak

Kukuruzna silaža (KS) je jedno od glavnih energetskih krmiva koja se koriste u hranidbi preživača zbog visokog sadržaja energije i visoke palatabilnosti. Može se koristiti kao jedino krmivo ili kao komponenta obroka za mliječna i tovna goveda. Cilj ovog rada je dati pregled objavljenih rezultata istraživanja zrelosti usjeva kukuruza za siliranje i visine košnje na proizvodnost mliječnih i tovnih goveda. S povećanjem visine košnje usjeva kukuruza za siliranje smanjuje se prinos suhe tvari (ST) KS, povećava se kvaliteta KS kao i proizvodnost životinja uglavnom radi veće kvalitete KS. Veća visina košnje KS rezultira nižim sadržajem neutralnih detergent vlakana (NDV), većom proizvodnjom mlijeka i posljedično nižim sadržajem mliječne masti (MM) u mlijeku. Zrelost KS pozitivno utječe na proizvodnost životinja do sadržaja ST od 280 – 330 g kg-1 svježeg uzorka, nakon čega se dnevna konzumacija (ST), proizvodnja mlijeka i sadržaj SP u mlijeku uglavnom smanjuje ili ostaje isti kao i dnevni prirast goveda radi niže probavljivosti organske tvari (OT), škroba i NDV u KS većeg sadržaja ST. Može se zaključiti da visina košnje i zrelost usjeva kukuruza za siliranje predstavljaju svojevrsni kompromis između sadržaja ST i škroba u KS, sadržaja vlakana potrebnih za održavanje funkcije i zdravlja probavnog sustava preživača, te sadržaja hranjivih tvari u obroku za postizanje maksimalne proizvodnosti životinja.

Ključne riječi

kukuruzna silaža; visina košnje; zrelost; muzne krave; tovna goveda

Hrčak ID:

280921

URI

https://hrcak.srce.hr/280921

Datum izdavanja:

26.9.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 633 *