Pregledni rad
https://doi.org/10.33128/s.76.1-2.3
Utjecaj zrelosti i visine košnje usjeva kukuruza za siliranje na proizvodne karakteristike mliječnih krava i junadi u tovu
Sara Kolar
; students at the Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Marina Vranić
; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Lucija Božić
; students at the Faculty of Agriculture, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Krešimir Krapinec
; Faculty of Forestry and Wood Technology, University of Zagreb, Zagreb. Hrvatska
Kristina Starčević
; Faculty of Veterinarian Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Tomislav Mašek
; Faculty of Veterinarian Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Krešimir Bošnjak
; Faculty of Agriculture University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Sažetak
Kukuruzna silaža (KS) je jedno od glavnih energetskih krmiva koja se koriste u hranidbi preživača zbog visokog sadržaja energije i visoke palatabilnosti. Može se koristiti kao jedino krmivo ili kao komponenta obroka za mliječna i tovna goveda. Cilj ovog rada je dati pregled objavljenih rezultata istraživanja zrelosti usjeva kukuruza za siliranje i visine košnje na proizvodnost mliječnih i tovnih goveda. S povećanjem visine košnje usjeva kukuruza za siliranje smanjuje se prinos suhe tvari (ST) KS, povećava se kvaliteta KS kao i proizvodnost životinja uglavnom radi veće kvalitete KS. Veća visina košnje KS rezultira nižim sadržajem neutralnih detergent vlakana (NDV), većom proizvodnjom mlijeka i posljedično nižim sadržajem mliječne masti (MM) u mlijeku. Zrelost KS pozitivno utječe na proizvodnost životinja do sadržaja ST od 280 – 330 g kg-1 svježeg uzorka, nakon čega se dnevna konzumacija (ST), proizvodnja mlijeka i sadržaj SP u mlijeku uglavnom smanjuje ili ostaje isti kao i dnevni prirast goveda radi niže probavljivosti organske tvari (OT), škroba i NDV u KS većeg sadržaja ST. Može se zaključiti da visina košnje i zrelost usjeva kukuruza za siliranje predstavljaju svojevrsni kompromis između sadržaja ST i škroba u KS, sadržaja vlakana potrebnih za održavanje funkcije i zdravlja probavnog sustava preživača, te sadržaja hranjivih tvari u obroku za postizanje maksimalne proizvodnosti životinja.
Ključne riječi
kukuruzna silaža; visina košnje; zrelost; muzne krave; tovna goveda
Hrčak ID:
280921
URI
Datum izdavanja:
26.9.2022.
Posjeta: 1.147 *