Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31724/rihjj.48.1.12

Odijeljene participske konstrukcije za izražavanje uzročnosti

Odette Gagnon ; Université du Québec à Chicoutimi
Annie Laberge ; Université du Québec à Chicoutimi


Puni tekst: francuski pdf 813 Kb

str. 261-274

preuzimanja: 199

citiraj


Sažetak

Rad propituje ulogu odijeljenih (détachées) participskih konstrukcija (francuski CDpart) u izražavanju uzročnosti.
U istraživanju koje se bavi tekstualnom ulogom CDpart-ova u francuskom opaženo je da CDpart-ovi doprinose tekstualnoj koherenciji na trima razinama uvezanosti koje je odredila Gagnon (2008, 2015): 1. CDpart-ovi doprinose koherenciji na referencijskoj razini jer, budući reducirane propozicije, posjeduju podležeći referent koji se može dovesti u vezu s imenskom sintagmom (SN) prisutnom u kontekstu, i tako igra ulogu u tematičnom kontinuitetu; 2. CDpart-ovi doprinose koherenciji na informativnoj razini jer, budući drugotne predikacije, prenose novu informaciju s drugotne razine i odjelotvoruju hijerhizaciju informacija; 3. CDpart-ovi doprinose koherenciji na događajnoj razini jer dopuštaju ustanovljenje odnosa među događajem koji je opisan u participnom glagolu i onime koji je opisan u glavnom.
Analiza CDpart-a na događajnoj razini pokazala je da se u veliku broju slučaja CDpart nalazi na čeonom položaju i da je tada odnos koji se ustanovljuje među događajem koji se opisuje u participnomu glagolu i onim koji se opisuje u glavnom glagolu najčešće odnos uzročnosti (Combettes 2005), kao u sljedećem primjeru iz korpusa (Laberge 2019): Favorisant le repli sur soi, il (le téléphone cellulaire) rompt le dialogue en famille ou entre amis lors d’un repas (...).
Rad donosi analizu koja je, s gledišta događajnosti, učinjena na stanovitu broju pojavnica CDpart-a iz tekstova koje su napisali studenti dodiplomskoga sveučilišnoga studija ili iz novinskih tekstova. Rezultati analize potvrđuju da bi se CDpart-ovi morali vidjeti kao jezični resursi kojima se u francuskom može izražavati uzročnost.

Ključne riječi

koherencija; participske konstrukcije; uvezivanje događaja; uzročni odnos

Hrčak ID:

281038

URI

https://hrcak.srce.hr/281038

Datum izdavanja:

29.7.2022.

Podaci na drugim jezicima: francuski engleski

Posjeta: 728 *