Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.11608/sgnj.27.2.5

Teorija sestrinske skrbi usmjerene na onkološke pacijente

Ana Pahanić ; Zavod za oftalmologiju, KBC Osijek, Europske avenije 14, 31 000 Osijek, Hrvatska
Jelena Hodak ; Zavod za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje, KBC Zagreb, Kišpatićeva 12, 10 000 Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 135 Kb

str. 117-122

preuzimanja: 196

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 135 Kb

str. 117-122

preuzimanja: 105

citiraj


Sažetak

Uvod: Sestrinska skrb usmjerena prema pacijentu i željeni zdravstveni ishodi važni su za kvalitetu zdravstvene skrbi. Istraživači zdravstvenih usluga češće su usmjereni na karakterstike sustava i nepoželjne ishode sestrinske skrbi. Laurel E. Radvin u svojoj teoriji srednjeg opsega opisuje intervencije usmjerene na pacijenta i njihovu povezanost s poželjnim zdravstvenim ishodima.
Metode: Teorija Laurel E. Radwin u literaturi predstavlja teoriju srednjeg opsega. Rezultati istraživanja potrebnih za razvoj teorije uglavnom su dobiveni iz Modela kvalitete zdravstvenih ishoda (eng. Quality Health Outcome Model).
Rezultati: Teorija prikazuje pozitivnu povezanost između sestrinskih intervencija usmjerenih na pacijenta i željenih zdravstvenih ishoda.
Rasprava: Ova teorija sestrinske skrbi usmjerena na onkološkog pacijenta potvrđena je istraživanjem i prikazuje usavršeni Model kvalitete zdravstvenih ishoda. Sve sestrinske intervencije usmjerene na pacijenta zahtijevaju individualiziranost. Pritom se povećavaju mogućnosti poželjnih ishoda sestrinske skrbi.
Zaključak: Istraživanjem ove teorije usmjerava se pažnja na važnost planiranja i provođenja intervencija usmjerenih na pacijenta kod onkoloških pacijenata. S obzirom na ispitivane varijable, teoriju je moguće ispitati u različitim klinikama i na različitim odjelima da bi se utvrdila mogućnost primjene u praksi.

Ključne riječi

teorija; pacijent; sestrinska skrb; kvaliteta; ishodi; istraživanje; neoplazma

Hrčak ID:

281174

URI

https://hrcak.srce.hr/281174

Datum izdavanja:

16.8.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 740 *