Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Kemoterapija u liječenju epitelnog raka jajnika

Višnja Matković ; Gynecolgic Cancer Center, Zagreb University Hospital, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 62 Kb

str. 65-68

preuzimanja: 76

citiraj


Sažetak

Sistemska kemoterapija nakon odgovarajućeg kirurškog zahvata temelj je terapije prvoga reda u liječenju epitelnog raka jajnika. Karcinom jajnika je glavni uzrok smrti od raka ženskog spolnog sustava. Početni stadij raka jajnika obično je bez simptoma pa se stoga u većine žena dijagnosticira tek u uznapredovalom stadiju (FIGO stadij III. ili IV.). Petogodišnje stope preživljenja u žena sa stadijem bolesti III. ili IV. kreću se od manje od 5% do 20%.
Sistemska terapija koja se trenutačno primjenjuje u liječenju raka jajnika, sastoji se od kombinacije karboplatina i paklitaksela. Premda većina bolesnica postiže kliničku potpunu remisiju nakon šest ciklusa kemoterapije, stopa relapsa i dalje je veća od 50%. Medijan preživljenja za bolesnice nakon ponovne pojave bolesti je otprilike 2 godine. Novi pristupi uliječenju za bolesnice s uznapredovalim rakom jajnika uključuju konsolidaciju i terapiju održavanja, intraperitonejsku primjenu citotoksičnih lijekova, nove kombinacije kemoterapijskih shema, razvoj novih citotoksičnih lijekova i lijekova koji djeluju na ciljane molekule.
Palijacija i postizanje optimalne kvalitete života postavljeni su kao primarni ciljevi u liječenju bolesnica u kojih se bolest ponovno pojavila jer su za tu populaciju izgledi za izlječenje slabi. Bolesnice u kojih se rak jajnika ponovno pojavio obično se dijele u dvije skupine koje se razlikuju prema prognozi bolesti. Bolesnice u kojih je došlo do progresije dok su primale primarnu terapiju ili nakon razdoblja od manje od 6 mjeseci u kojemu nisu primale terapiju, smatraju se otpornima na platinu; one u kojih se bolest pogoršala ili u kojih je došlo do progresije nakon što više od 6 mjeseci nakon kemoterapije nisu primale nikakvu terapiju, osjetljive su na platinu. Veća je vjerojatnost da će bolesnice osjetljive na platinu reagirati na sljedeću kemoterapiju: prognoza je za njih stoga povoljnija.

Ključne riječi

epitelni rak jajnika; kemoterapija

Hrčak ID:

281509

URI

https://hrcak.srce.hr/281509

Datum izdavanja:

7.12.2006.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 507 *