Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17794/rgn.2022.4.10

RAZINE OPASNIH ELEMENATA U TRAGOVIMA U SEDIMENTIMA UŠĆA, RIBAMA, ŠKOLJKAMA I DIVLJOJ SVINJI UZORKOVANIM NA PODRUČJU RAŠKOGA ZALJEVA (HRVATSKA)

Tatjana Ivošević ; University of Rijeka Faculty of Maritime Studies, Studentska 2, 51000 Rijeka, Croatia
Miloš Momčilović ; Department of Physical Chemistry, Vinča Institute of Nuclear Sciences - National Institute of the Republic of Serbia, University of Belgrade, 11000 Belgrade, Serbia
Nina Bilandžić ; Croatian Veterinary Institute, Savska cesta 143, 10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 2.996 Kb

str. 119-135

preuzimanja: 208

citiraj


Sažetak

Nanos rijeke Raše gomila se na ušću koje čini dio Raškoga zaljeva (zapadna Hrvatska). Na lokalno područje prije nekoliko desetljeća neekološki je utjecala raška industrija ugljena. Cilj istraživanja bio je utvrditi razine opasnih elemenata u tragovima (HTE) u sedimentima donjega ušća, ribama i dagnjama prikupljenim s dvaju lokaliteta nizvodno od ušća rijeke Raše te doniranome bubregu ulovljene divlje svinje. Pseudototalne koncentracije 21 elementa u sedimentima određene su pomoću fluorescencije X-zrakama (XRF). Rezultati su pokazali da je sediment uzorkovan najbliže nekadašnjemu postrojenju za separaciju ugljena Štalije obogaćen V, Sr, Ni, Cu i Pb. Koncentracije elemenata u ribama, dagnjama i u bubregu divlje svinje određene su primjenom induktivno spregnute plazme – masene spektrometrije (ICP-MS tehnike) nakon digestije. Rezultati su pokazali da Pb, Cd i Hg u ribi i divljim dagnjama nisu povišeni u odnosu na razine onečišćenja u hrani propisane Uredbom. Olovo i kadmij u bubrezima divlje svinje premašili su propisane maksimalne vrijednosti za hranu. Ova studija opravdava daljnja geokemijska istraživanja okoliša Raškoga zaljeva.

Ključne riječi

ušće rijeke Raše, sediment, ribe, školjke, divlja svinja

Hrčak ID:

281521

URI

https://hrcak.srce.hr/281521

Datum izdavanja:

24.8.2022.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 632 *