Skoči na glavni sadržaj

Ostalo

Hijalinizirajući tumor vretenastih stanica s gigantskim rozetama na\en u uterusu – prikaz slučaja

Stela Bulimbašić ; Sveti Duh General Hospital, Zagreb, Croatia
Irena Novosel ; Dr. Ivo Pedišić General Hospital, Sisak, Croatia
Marijana Dasovoć-Knežević ; General Hospital Zadar, Croatia
Lidija Beketić-Orešković ; Department of Radiotherapy, University Hospital for Tumors Zagreb, Croatia
Viktor Šeparović ; Department of Pathology, University Hospital for Tumors Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 109 Kb

str. 39-43

preuzimanja: 88

citiraj


Sažetak

Hijalinizirajući tumor vretenastih stanica s gigantskim rozetama (HSCTGR) rijedak je, relativno nedavno opisan entitet, čija je histološka značajka stvaranje krupnih struktura koje nalikuju rozetama. Osim po prisutnosti ovih tvorbi, histološki ga se ne može razlikovati od fibromiksoidnog sarkoma niskoga gradusa i danas se vjeruje da su oni različite varijante istog entiteta.
Opisujemo hijalinizirajući tumor vretenastih stanica s gigantskim rozetama nađen u uterusu. Prema našim spoznajama radi se o prvom slučaju opisanom na toj lokalizaciji te također prvom slučaju HSCTGR u hrvatskoj medicinskoj literaturi.
Dotada zdrava 38-godišnja žena javila se ginekologu zbog akutne boli u donjem dijelu abdomena. Ginekološkim i ultrazvučnim pregledom nađena je veća tumorska tvorba u području uterusa. Učinjena je histerektomija s adneksektomijom i selektivnom limfadenektomijom. Serijskim rezovima kroz stijenku povećanog uterusa prikazao se sivkastobjelkasti tumor najvećeg promjera 15 cm, koji je infiltrirao više od ½ debljine miometrija. Patohistološkom analizom postavljena je dijagnoza HSCTGR.
Postoperativni je tijek prošao bez komplikacija, a 22 mjeseca nakon operacije naša je pacijentica bez znakova recidiva bolesti. HSCTGR pripada skupini tumora s niskim malignim potencijalom te mogućnošću recidiviranja i metastaziranja nakon više godina, stoga se preporučuje dugoročno kliničko praćenje

Ključne riječi

gigantske rozete; sarkom niskoga gradusa; fibromiksoidni sarkom; uterus

Hrčak ID:

281592

URI

https://hrcak.srce.hr/281592

Datum izdavanja:

20.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 348 *